Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

Een ondernemer met meer cash is meer king bij de bank.

Spanning tussen banken en ondernemers

Bij het verstrekken van krediet kijken banken kritischer dan ooit naar risico’s. Dit levert een gevaar op voor ondernemers. Banken zijn minder snel geneigd om krediet te verlenen in sectoren waar het moeilijk gaat zoals de grafische sector, de papierindustrie en de bouw. Of zij vragen extra toeslagen op leningen. Terwijl kredietverlening de economie juist aan zou moeten wakkeren. Banken moeten hun klanten case-by-case, dus individueel behandelen, weten wat er speelt bij ondernemers en accuraat omgaan met de aanvragen voor het verlenen van kredieten.

Ondernemers dienen van hun kant hun zaken goed op orde te hebben en open te zijn over hun financiën. Marcel van Es, CEO van Graydon, licht toe: “Als u als ondernemer openheid van zaken geeft, hebben kredietverstrekkers een beter inzicht in de gang van zaken. Dit maakt de kans op nieuw krediet tegen acceptabele voorwaarden aanzienlijk groter.”

Snellere financiering door goed credit management

Credit management maakt hier een belangrijk onderdeel van uit. Ondernemers die hun credit management goed regelen, zullen minder bankkrediet nodig hebben. Ook zullen banken bedrijven sneller en makkelijker financieren als het bedrijf een gezond debiteurenbestand heeft. Dit verlaagt de spanning tussen ondernemers en banken.

Banken en verzekeraars moeten weten wat er speelt

Banken en verzekeraars hebben in de dagelijkse praktijk te maken met ondernemers. Zij moeten weten wat er bij hun (potentiële) klanten speelt. Credit management scholingen zijn nodig om klanten steeds beter te kunnen adviseren. Credit management opleidingen worden binnen banken en verzekeraars natuurlijk ook gebruikt voor eigen debiteurenadministratie doeleinden.

Bundelen van krachten

Dit is de reden dat NIBE-SVV en Graydon hun krachten bundelen. De beide partijen willen het credit managementvak verder uitbouwen met opleidingen waarbij informatievoorziening en praktische vaardigheden centraal staan. Met het Jaarcongres Credit Management in Houten voor de deur, hebben de partijen besloten om te gaan samenwerken. Vanaf vandaag bieden zij gezamenlijk de opleidingen in Creditmanagement aan. NIBE SVV biedt al de Credit Practitioner (CCP) en Certified Credit Manager (CCM) aan. Hier komt nu het cursorisch aanbod van Graydon bij.

Doel van de samenwerking

Bob Seemann, directeur van NIBE-SVV is zeer verheugd over de samenwerking. “Het is onze gezamenlijke bedoeling om het credit management vak te professionaliseren en naar een nog hoger niveau te tillen. Maar ook om het vak een prominente plek te geven bij bedrijven en instellingen. De gecombineerde praktische inhoudelijke en didactische kennis van Graydon en NIBE-SVV zal daar garant voor staan,” aldus Bob Seemann, directeur van NIBE-SVV. Frans van den Heuvel, Manager Opleidingen bij Graydon voegt hieraan toe: “Er is nu eindelijk een complete leerlijn waar de branche al zo lang om vraagt. Medewerkers kunnen deze leerlijn volgen van operationeel debiteurenbeheerder tot credit management HBO+. Dit geeft de mogelijkheid om carrière te maken in credit management. Bovendien krijgen de cursisten hiermee een kijkje in de keuken van credit managers van verschillende  ondernemingen. De opleidingen halen je uit de waan van de dag en openen je ogen voor verschillende insteken, perspectieven en aanpakken.”

Over NIBE-SVV

NIBE-SVV is hét kennisinstituut van en voor de financiële sector. Via de units Opleidingen, Examens, Uitgevers, Congressen & Workshops bieden wij financieel dienstverleners een hoogwaardig totaalpakket aan kennis. Als marktleider in vakdeskundigheid voor het bank-, verzekerings- en effectenbedrijf helpen wij op deze manier elk jaar ruim 50.000 professionals. Tot onze zakelijke klanten en partners rekenen wij alle grote financieel dienstverleners en instanties, waaronder Rabobank, ING, ABN AMRO, Autoriteit Financiële Markten (AFM), Delta Lloyd, DSI, SNS Reaal, Marsh en het Ministerie van Financiën.

Gelijkaardige publicaties