Artikel
Geschreven door Eveline aan de Wiel
Posted on 10-02-2014

Effectief compliance beleid kan strafvervolging anticorruptie wetgeving voorkomen

290 keer gelezen

Nederlandse ondernemers zijn onvoldoende op de hoogte van internationale anticorruptie wetgeving. Dat bleek vorige week uit onderzoek van BDO en TNS NIPO. Bedrijven die over de grens opereren en de wetgeving niet naleven, lopen het risico op torenhoge boetes, reputatieschade en zelfs arrestatie van medewerkers. Een effectief compliance beleid is een must voor ieder bedrijf dat internationaal zaken doet

Effectief compliance beleid

Anticorruptie wetgeving

Het bestrijden van fraude en corruptie staat internationaal hoog op de agenda. Het Verenigd Koninkrijk heeft in 2010 de UK Bribery Act ingevoerd en wie zakenrelaties heeft in de Verenigde Staten, kan te maken krijgen met The Foreign Corrupt Practices Act (FCPA). Volgens de wetgeving dragen bedrijven de verantwoordelijkheid om adequate maatregelen te treffen en passende procedures in te voeren om corruptie te voorkomen. Beide wetten zijn grensoverschrijdend. Alleen al zaken doen met Engelse afnemers kan ervoor zorgen dat de voorwaarden ook voor uw organisatie gelden, illustreert BDO. 

Zes op de tien Nederlandse bedrijven blijkt echter niet bekend te zijn met internationale anticorruptie wetgeving. 53 procent van de bedrijven blijkt geen risico assessment uit te voeren, met als belangrijkste reden dat het risico op corruptie klein is.

Risico’s

Het risico dat uw onderneming te maken krijgt met fraude of corruptie mag dan relatief klein zijn, de gevolgen zijn zeer groot. Volgens schattingen van het World Economic Forum zorgen fraude en corruptie ieder jaar wereldwijd voor een schade van maar liefst 2600 miljard dollar, zo is te lezen in het persbericht van BDO. Eén op de drie ondernemers in het onderzoek van BDO en TNS NIPO stelt dat corruptie er wel eens voor heeft gezorgd dat hun bedrijf geen zaken of investeringen meer deed. Ondernemingen die er niet in slagen om fraude of corruptie (door medewerkers of zakenpartners) te voorkomen, kunnen strafrechtelijk worden vervolgd.

Effectief compliance beleid

In de handleiding anticorruptie behandelt BDO zes procedures die organisaties kunnen verwerken in hun bedrijfsprocessen om aan te tonen dat ze zich voldoende hebben ingespannen om corruptie te voorkomen. In ‘’antwoorden op Kamervragen’’ schrijft minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking recent dat het treffen van gepaste maatregelen en het implementeren van adequate procedures een geldig verweer kan opleveren. In het Tijdschrift voor Compliance adviseert jurist Boswijk ondernemers om compliance programma’s doorlopend tegen het licht te houden en werknemers te trainen om zogenaamde red-flags op te merken. “Indien er sprake is van buitenlandse corruptie zal een effectief compliance beleid kunnen bijdragen aan een voor de onderneming positieve vervolgingsbeslissing,” aldus Boswijk. Daarmee zijn adequate procedures om fraude te voorkomen een absolute must voor ondernemingen die actief zijn over de grens.