Artikel
Geschreven door Eveline aan de Wiel
Posted on 11-09-2013

Efficiënter transport dankzij Big Data

243 keer gelezen

Stel dat je als rozenhandelaar exact kunt voorspellen op welk deel van de zeeroute tussen Kenia en Nederland de containers met bloemen extra gekoeld moeten worden om de beste kwaliteit te kunnen garanderen. Of dat je als pakketbezorger precies weet op welk dagdeel een klant meestal thuis is om een pakketje in ontvangst te nemen. Big Data helpt de transportsector op weg naar efficiënter vervoer.

 

Sneller op weg met Big Data

De transportsector leent zich bij uitstek voor het benutten van Big Data. Veel koeriersbedrijven profiteren nu al van volgsystemen waarmee ze op elk moment van de dag kunnen zien waar hun chauffeurs zich bevinden. TomTom heeft bovendien een navigatiesysteem waarbij live verkeersgegevens gecombineerd worden met snelheidsgegevens, waarmee een transporteur niet zozeer de kortste, maar juist –veel belangrijker!– de snelste route kan bepalen.
 

Digital age biedt ongekende kansen

De enorme hoeveelheden beschikbare data bieden de transportsector “ongekende kansen,” concludeerde Deloitte half juni in het rapport ‘Digital-Age Transportation.’

Future of mobility

Ook voor transportbedrijven zit de winst van Big Data in het combineren van gegevens uit verschillende databestanden. Zo schreef blogger Lars Fassbender vorige week over ILOKATE, een onderzoeksprogramma van TNO waarin operationele data van transportbedrijven worden gekoppeld aan openbare data over routes, reistijden en weermodellen zodat transporteurs een beter inzicht krijgen in verkeersstromen.
 

Betere doorstroming

Ook de overheid heeft een stap in de goede richting gezet. Eind juni maakte het ministerie van Infrastructuur en Milieu bekend dat het automobilisten op weg gaat helpen door gegevens over locaties, openingstijden, tarieven en beschikbaarheid van parkeerplaatsen vrij te geven. Met deze open data kan een app worden ontwikkeld waarmee gebruikers via hun smartphone eenvoudig een vrij parkeerplekje kunnen vinden. De app zal vanaf 2015 voor een groot deel van Nederland beschikbaar zijn, wat naar verwachting tot een beter doorstroming van het verkeer zal leiden.
 

Slimme mobiliteit

Hoe ziet de toekomst van de transportsector eruit en hoe verandert Big Data onze mobiliteit? Tot en met 13 september is het BNR Mobility week en besteedt de zender extra aandacht aan actuele mobiliteitsthema’s. The future of mobility is here!