Ondernemer
Terug naar overzicht
blog

Europese CFO durft meer

Voor het eerst in jaren is de Europese CFO weer optimistisch over de economische vooruitzichten. 

Bedrijven durven meer risico’s te nemen, gaan weer investeren en hebben meer vertrouwen in de toekomst. Dat blijkt uit recent Europees en Nederlands onderzoek onder CFO’s

Groeiend vertrouwen

Begin deze maand verwees Graydon’s CFO Jan Willem van Holst in zijn blog naar een artikel van Accountancynieuws waaruit bleek dat de Europese CFO het minst optimistisch was over de economische ontwikkeling. Dat optimisme is het laatste kwartaal fors gestegen, zo bleek vorige week uit de Global CFO Survey, een wereldwijde studie onder financiële topmanagers. Meer dan de helft van de Europese CFO’s is optimistisch over de economie. Het toenemende vertrouwen zorgt ervoor dat bedrijven komend jaar verwachten meer te zullen uitgeven aan technologie, kapitaal en R&D.

Van risicomijdend naar meer lef

Ook de Nederlandse CFO is positief gestemd over de economie. De meest recente CFO Survey van Deloitte Nederland die in juli is gehouden, bevestigt het groeiende vertrouwen in de toekomst en de toenemende investeringsbereidheid van Nederlandse ondernemingen. Maar liefst 31% van de CFO’s durft weer risico’s te nemen: het hoogste percentage sinds twee jaar, aldus Deloitte.

“This high level of risk appetite could indicate that CFO’s are starting to think less defensively, driven by slightly higher optimism and reduced perception of uncertainty.”

Nieuwe realiteit

Ondanks de positieve verwachtingen van de CFO’s over een naderend economisch herstel maken vrijwel alle bestuurders zich volgens de Global CFO Survey nog altijd zorgen over de prijsdruk, de zwakke consumentenvraag en de economische instabiliteit wereldwijd. Van de 36 Nederlandse CFO’s die door Deloitte zijn ondervraagd, ziet 90% de externe financiële situatie als onzeker. Dat de CFO ondanks de onzekerheid toch optimistischer is, kan er volgens Deloitte op wijzen dat de huidige economische situatie steeds meer wordt gezien als een nieuwe realiteit. Vanuit dat oogpunt kan het alleen maar beter worden, aldus Deloitte.

Gelijkaardige publicaties