Artikel
Geschreven door Nico Inberg
Posted on 02-09-2014

Export zorgt voor groei!

52 keer gelezen

De economie in Nederland groeit weer, met dank aan de export. De binnenlandse vraag is nog matig, maar de export trekt goed aan. Recentelijk kwamen de jongste cijfers over de economische groei naar buiten. De krimp in het eerste kwartaal werd naar beneden bijgesteld, en de groei in het tweede kwartaal was met een half procent volgens verwachting. Deze groei stak mooi af bij de Duitse (-0.2%) en Franse (0%) groei. Exporteren is dus de boodschap. Maar hoe begint u daaraan? Vijf tips voor jonge bedrijven die de stap over de grens willen wagen.

Laat ze vooraf betalen of..

Exporteren gaat gepaard met meer onzekerheden. Andere spelregels en de grote afstand maken het zakendoen er niet gemakkelijker op. Een goede credit check is noodzakelijk. Vooraf betalen is het mooiste, maar is niet altijd te verwezenlijken. Lukt dat inderdaad niet, gebruik dan de daarvoor geschikte documenten als een Letter of Credit of documentair krediet. U kunt daarmee een hoop narigheid besparen. Sowieso is de betalingsmoraal in een aantal (Zuid-Europese) landen vaak anders dan bij ons. Houd dan ook rekening met een langere betalingstermijn, zelfs als u 14 dagen op uw factuur zet.

Wet en regelgeving

Om goed voorbereid te werk te gaan, is het belangrijk dat u op de hoogte bent van de wet- en regelgeving op het gebied van uw product in het land waar u zaken mee gaat doen. De douane is een dienst van de overheid die u daar goed bij kan helpen. Importheffingen, bepaalde restricties of verzendvoorschriften zijn anders dan in Nederland en u kunt dat beter vooraf even uitzoeken.

Gebruik goede, native vertalers

Het vertalen van voorschriften, gebruiksaanwijzingen en algemene voorwaarden wil er nog wel eens bij inschieten. Het is belangrijker dan u denkt, want de kans dat u met een slechte vertaling op termijn problemen krijgt is aanwezig. Net als met het opstellen van algemene voorwaarden in eigen taal, betaalt de tijd die u er vooraf insteekt zich uiteindelijk dubbel en dwars uit. Gebruik het liefst mensen die de taal van nature beheersen (natives). In Nederland zijn voor nagenoeg alle talen wel mensen te vinden die uit het potentiële exportland komen en u willen helpen.

Denk aan cultuurverschillen

In Nederland is het zakendoen vrij informeel, we je-en en jou-en al snel een eind weg. In het buitenland ligt dat wat genuanceerder; de Nederlandse ‘openhartigheid’ wordt daar nog wel eens aangezien voor ‘brutaliteit of lompheid’. Lees u vooraf goed in wat de mores is in het land van uw keuze. Een ander verschil is het plaatselijk drankgebruik, wat ook problemen kan veroorzaken. Een kennis die in Polen aanzat bij een zakendiner dacht gewoon mee te drinken met de Poolse zakenlui maar kwam halverwege het diner de man met de hamer tegen....

Ga er zelf heen

Het is belangrijk dat u weet wie uw klant is. Dat geldt voor eigen land, maar zeker ook voor het buitenland. Er is in Nederland ontzettend veel kennis aanwezig over het exporteren van goederen bij allerlei instanties. Die instanties zijn speciaal voor u in het leven geroepen, maak er dus gebruik van! U hoeft niet alles opnieuw uit te vinden, veel kennis is gewoon voorhanden. Toch is het aan te raden ook zelf een kijkje te nemen bij uw nieuwe klanten. Bouw persoonlijk kennis op over uw nieuwe klanten zodat u weet hoe u ze nog beter kunt bedienen.

Uit cijfers van de overheid blijkt dat minder dan 10% van de Nederlandse MKB-bedrijven exporteert. Dat is schrikbarend weinig, zeker gezien het enorme potentieel in de ons omringende landen. Natuurlijk zijn er risico’s, maar de meeste risico’s kunnen prima ingedamd worden. Lukt dat, dan gaat er een wereld voor u open.

Wilt u meer weten over veilig en transparant zakendoen? Ga dan direct naar ons download center en download onze eBooks en Whitepapers!

Ga naar download center