Marlies Dekkers failliet
Terug naar overzicht
blog

Faillissement Marlies Dekkers: oorzaken & lessen

MD Group BV, het bedrijf van de bekende lingerieontwerpster, is gisteren (21 augustus 2013) failliet verklaard. Hoe kan het dat een sterk merk met internationale bekendheid en een trouwe schare fans en klanten failliet gaat? Nota bene met Marlies Dekkers aan het roer, een onderneemster die in het verleden meerdere prestigieuze prijzen gewonnen heeft vanwege haar innovaties op het gebied van lingerie. Er is een nieuwe investeerder, Karmijn Kapitaal, waardoor het bedrijf met de gezonde onderdelen een doorstart gaat maken.

De oorzaken van het faillissement van Marlies Dekkers

Er spelen een aantal factoren mee bij het faillissement van MD Group BV:

  1. De twee belangrijkste toeleveranciers waren reeds failliet gegaan wat betekende dat Marlies Dekkers en consorten nieuwe producten en leveranciers moest vinden hetgeen extra kosten met zich mee brengt. Wegvallen van je twee belangrijkste leveranciers betekent ook dat je tijdelijk geen producten meer uit kunt leveren aan je afzetpunten.
  2. Er was de druk van een grote geldschieter, de Rabobank, die had aangegeven dat als het concern voor 1 september 2013 geen nieuwe investeerders (vreemd vermogen) had aangetrokken, ze de kredietfaciliteit van 12.4 miljoen euro in zou trekken met directe cashflow problemen als gevolg.
  3. Het bedrijf had te maken met financiële problemen bij afnemers (de kleinere lingeriewinkels). De onderneming van Marlies had daarom moeite met het incasseren van openstaande gelden bij deze afnemers. Ook gingen er lingeriewinkels op de fles en kon Marlies naar haar centen fluiten.

 

De lessen uit het faillissement

Wat kunnen we voor lering trekken uit dit faillissement?

  1. Als je afhankelijk bent van een beperkt aantal leveranciers, is voorzichtigheid geboden! Houd de financiële gezondheid van je leveranciers goed in de gaten en zorg ervoor dat je meerdere alternatieve leveranciers hebt.
  2. Om te groeien is vaak vreemd vermogen nodig en één of meerdere geldschieters. Houd niet standaard vast aan één geldschieter. Als deze wegvalt, heb je direct een probleem in je dagelijkse bedrijfsvoering. Denk hierbij aan het betalen van leveranciers, uitbetaling aan personeel, etc. Heb je toch één geldschieter, geen man over boord, maar zorg voor goede afspraken en houd de geldschieter tevreden; neem geen afwachtende houding aan.
  3. Je merk kan nog zo sterk zijn, als de afnemers niet betalen, heb je daar snel veel last van. Zorg voor een solide debiteurenbeheer, beoordeel je afnemers, maak goede afspraken en acteer tijdig als de afnemer zijn afspraken niet nakomt.

Marlies Dekkers moet niet alleen de buste maar ook de broek ophouden
Marlies, als je dit leest: respect voor je durf, lef, innovatie & ondernemerschap! Denk je er in het vervolg aan niet alleen de buste op te houden maar ook de ondernemingsbroek? Hiervoor is nog net iets meer nodig dan alleen de ingenieuze Marlies Dekkers bandjes. Veel succes gewenst met de dames van Karmijn Kapitaal!

Meer over Marlies Dekkers

Wilt u meer weten over wie de doorstart van Marlies Dekkers financieel mogelijk maakt? Lees dan ook onderstaand blog:

Gelijkaardige publicaties