Artikel
Geschreven door Bart ten Cate
Posted on 30-05-2014

Ga in verweer tegen opgerekte betalingstermijnen!

269 keer gelezen

Een eenzijdige wijziging van gemaakte betaalafspraken wordt regelmatig ingezet door ''grote'' bedrijven om een latere betalingstermijn en korting af te dwingen. Een late betaling heeft veel invloed op de cashflow van een bedrijf en heeft daarmee grote impact op de continuïteit. 

Uit noodzaak gaan veel leveranciers akkoord met opgerekte betalingstermijnen uit angst om de klant kwijt te raken. Toch lijken leveranciers steeds meer in actie te komen. 

In een eerder blog gaf ik al tips om met een eenzijdige wijziging van de gemaakte afspraken om te gaan, zoals het schriftelijk verwerpen van de wijziging.  Een  individuele leverancier staat echter in praktijk niet sterk tijdens onderhandelingen na een eenzijdige wijzigingen. Zeker als de klant makkelijk naar een concurrent kan overstappen. 

In verweer tegen de Hema

Van de week werd bekend gemaakt dat importeurs en fabrikanten een arbitrageprocedure overwegen als Hema zijn verscherpte leveringscondities niet terugdraait. De bedrijven eisen de Hema kortingen op leveringen ongedaan maakt en stopt met het oprekken van betalingstermijnen: betalingstermijnen werden onlangs opgerekt van 90 naar 120 dagen, zoals u in een eerder artikel kon lezen. 

De Griekse filosoof Aristoteles zei het al: het geheel is meer dan de som der delen. Dit is naar mijn idee een goede ontwikkeling om een vuist te maken tegen grote afnemers. Een groep bedrijven die gezamenlijk naar buiten treedt heeft immers een sterkere positie in nieuwe onderhandelingen dan een individueel bedrijf.  

Uit noodzaak gaan veel leveranciers akkoord met opgerekte betalingstermijnen uit angst om de klant kwijt te raken.

Uitkomsten

Of het tot een arbitrageprocedure zal leiden is nog maar de vraag. Ik verwacht dat deze samenwerking van leveranciers een uitstekend pressiemiddel is om opnieuw met de Hema om tafel te zitten,  wat zal leiden tot betere betalingsafspraken voor de leveranciers. 

Betere betalingsafspraken dragen bij een lagere DSO en tegelijkertijd een beter werkkapitaal. Mijn advies aan bedrijven die last hebben van machtige afnemers en lange termijnen: leer van deze case en probeer medestanders te krijgen. U staat immers in uw recht. Ik ben benieuwd naar uw ervaringen met eenzijdige wijzigingen van betalingsafspraken. 

Bent u ook in een gelijkwaardige situatie terecht gekomen, deel uw ervaringen onder dit blog.

Weten hoe u uw risico's bij grote klanten kunt kunt verminderen?

Download de cue card