Ondernemers
Terug naar overzicht
blog

Gezocht: vernieuwers (M/V) in Den Haag (fulltime)

Dinsdag jongstleden kopte het Financieele Dagblad met een scherp citaat van oud-secretaris Innovatieplatform Frans Nauta:

De overheid heeft helaas niets geleerd van honderd jaar innovatie in het bedrijfsleven.”

Wat ondernemers in het bloed lijkt te zitten, is een schaars goed in politiek Den Haag: risico’s durven nemen.

Innoveren kan alleen door te experimenteren

De innovatie bij de overheid weet het niveau van amateuristisch gepruts niet te overstijgen.”

Nauta is goed op dreef wanneer hij zich uitlaat over de overheid. Misschien is Nauta hard, maar helemaal ongelijk kunnen we hem niet geven. In Den Haag worden regelmatig innovatieve ideeën bedacht, maar zelden doorgevoerd. Ideeën worden bekritiseerd door het volk, Kamerleden of blijken simpelweg niet goed te werken. In plaats van dat politiek Den Haag leert van deze ervaringen en een beter plan maakt, laten ze het innovatieve idee varen.

Maar als je werkt aan een innovatie, is de kans dat je het in een keer goed bedenkt ongeveer 0%. Het gaat niet zonder experimenteren,” merkt Nauta terecht op.

Een opmerking die bij vele ondernemers als niets meer dan vanzelfsprekend in de oren klinkt.

Nieuwe ideeën typeren de ondernemer

Topondernemer Thecla Bodewes (directeur-eigenaar van familiebedrijf Scheepswerven Bodewes) liet in het NTR programma ‘Kijken in de ziel’ weten dat een kenmerkende eigenschap van ondernemers is dat je elke keer weer nieuwe ideeën hebt. In hetzelfde programma noemden andere grote ondernemers, zoals Hans Weijers (oud-CEO van AkzoNobel) en Sylvia Toth (oud-directievoorzitter van Content Beheer), het nemen van risico’s als belangrijke eigenschap van ondernemers. Weinig mensen zullen het met deze uitspraken oneens zijn. Zonder ondernemers lag de motor van onze economie stil.

Ondernemers hebben ballen

Gezegd kan worden dat ondernemers ballen hebben. Zij deinzen niet terug voor onzekerheid, risico en innovatie. Drie elementen die overigens onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. In Den Haag zijn de ballen echter met het blote oog moeilijk te zien. Nauta stelt voor om ministers meer contact met elkaar te laten hebben, zodat het onderlinge vertrouwen groeit en “de bereidheid toeneemt om gekke dingen te doen.” Wellicht een goed idee. Het zou echter ook niet verkeerd zijn om ministers meer in contact te laten komen met een groep gedreven ondernemers. Misschien dat er dan wat ondernemersbloed richting overheid stroomt.

Gelijkaardige publicaties