Woningmarkt
Terug naar overzicht
blog

Goede vooruitzichten voor klein MKB door herstel huizenmarkt

De woningverkoop in de maand juli is flink aangetrokken. Vergeleken met de maand juli 2012 met 30%, en vergeleken met afgelopen juni zelfs met 34%. Het lijkt er dan ook eindelijk op dat de maatregelen voor de woningmarkt enig effect sorteren.

Herstel huizenmarkt belangrijk

Waarom is het herstel van de huizenmarkt zo belangrijk? Omdat er zo veel meer achter zit. Wie een huis koopt, investeert vaak zo’n 10 tot 15% extra in aanverwante zaken. Een nieuwe keuken, een nieuwe vloer, dakraampje, noem maar op. Het lokale bedrijfsleven leeft hier van. De bedrijven die zich rond de bouw en het vastgoed bevinden, hebben het de afgelopen jaren zwaar gehad. Er zijn heel veel faillissementen gevallen onder kleine bouwbedrijven, loodgieters, installateurs en andere kleinere MKB-ondernemers. Voor veel van hen is het te laat, maar de rest van deze uitgedunde sector kan zich hopelijk gaan warmdraaien voor betere tijden.
 

Overheid heeft boel vlot getrokken

De overheid heeft er van haar kant van alles aan gedaan om de boel vlot te krijgen, al heeft dat lang moeten duren:

  • Verlaging overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent
  • Meer zekerheid over hypotheekrenteaftrek
  • Hypotheekvoorwaarden starters versoepeld
  • Aftrek rente bij restschuld voor 10 jaar

De rente is nog steeds laag, zeker historisch gezien. Vroeger waren hypotheekrentes van 6 of 7% geen uitzondering. Tegenwoordig is 4% al hoog. De huizenprijzen zijn sinds 2008 met 25-30% gecorrigeerd. De omstandigheden voor kopers zijn dus wel eens beroerder geweest.
 

Meer nodig voor structureel herstel

Er is echter meer nodig voor een structureel herstel. De door de regering genomen maatregelen zijn zonder meer een steun in de rug, maar doorslaggevend zijn ze niet. Om uiteindelijk te besluiten een woning te kopen zijn andere factoren van belang. De twee belangrijkste zijn:

  • Het vertrouwen in de (financiële) toekomst is het allerbelangrijkst. De grootste angst voor de aspirant-koper is het verliezen van zijn/haar baan. Door de beroerde economische situatie van de afgelopen jaren is dit geen onterechte gedachte.
  • Stabilisering van de prijzen. Dit punt is moeilijk te timen, maar gezien de aard van de daling kunnen we er dicht bij zijn. Volgens de NVM (die hunkert naar een sprankje licht) is de bodem in zicht. Het afgelopen (tweede) kwartaal is de gemiddelde transactieprijs slechts met 0.3% gedaald.

Daarnaast is er nog de voortdurende zoektocht naar rendement van vermogende investeerders. Doordat de rente voor langere tijd laag blijft en de aandelenmarkt redelijk hoog staat, staat vastgoed al een tijdje in de belangstelling van durfinvesteerders. Hierdoor wordt een bodem onder de markt gelegd.
 

Zeepbel wordt handzeep

Het lijkt erop dat we de zeepbel achter de rug hebben en na deze behoorlijke dip kunnen gaan bouwen aan een degelijk vastgoedportfolio in Nederland. Laten we hopen dat we van deze bubbel geleerd hebben en dat de huizenmarkt in plaats van een zeepbel, een samenhangend stuk ‘ouderwetse’ maar daardoor solide zeep wordt waar we nog heel lang onze handen mee kunnen wassen.

Gelijkaardige publicaties