Artikel
Geschreven door Graydon
Posted on 18-04-2013

Graydon voldoet als eerste partij aan ISO norm ratingbureaus

90 keer gelezen

Ratingbureaus oftewel kredietbeoordelaars spelen een sleutelrol in het financiële systeem. Leveranciers, banken, verzekeringsmaatschappijen en bedrijven gebruiken kredietbeoordelingen om een goed beeld te krijgen van (zaken)relaties. Ratings zijn dan ook van groot economisch belang in het dagelijkse zakendoen tussen bedrijven. Daarom is er de afgelopen jaren gewerkt  aan een wereldwijd bruikbare ISO-norm voor rating- en scoringssystemen.

Kredietoordeel moet transparant zijn

Met de norm wordt voor bedrijven en financiële instellingen duidelijk welke ratingbureaus betrouwbaar en transparant zijn. De normen zijn beschreven in de 10674 richtlijn en stelt een groot aantal eisen aan ratingbureaus. Belangrijke onderdelen zijn het waarborgen van objectiviteit in het rating proces, het meten van de voorspelkracht van de rating methodiek en het onderhoud op de onderliggende informatie en beoordelingsmodellen. Ook moet het ratingbureau transparant zijn in de procedures en methoden die worden gebruikt, zodat externe partijen kunnen begrijpen hoe een beoordeling tot stand komt.

Graydon eerste partij die voldoet aan norm

Graydon loopt voorop in het verschaffen van transparantie en is dan ook het eerste bureau in Nederland dat conform de ISO-normen werkt. Graydon geeft jaarlijks ruim 2 miljoen kredietbeoordelingen aan bedrijven en financiële instellingen (o.a. banken, leasemaatschappijen en kredietverzekeraars). Gertjan Kaart, Algemeen Directeur Graydon Nederland: ‘Met de toename van aanbieders van bedrijfsinformatie is het nog belangrijker om inzicht te hebben in hoe de kwaliteit gewaarborgd is. De ISO-norm benadrukt de betrouwbaarheid van onze kredietbeoordeling.’