Artikel
Geschreven door Anne Moes
Posted on 09-10-2013

Groen en succesvol

61 keer gelezen

Elk jaar komen er weer meer ondernemers bij in Nederland. Nederlanders zijn dan ook nog steeds een ijverig volkje. Sommige ondernemers gaan echter een stapje verder dan anderen. Zij zijn net iets vernieuwender, net wat meer tegendraads en wellicht daardoor ook net iets succesvoller. Op basis van de door Sprout gepresenteerde Challenger 50 vertellen wij de interessante verhalen van drie uitdagende ondernemers die hun heil zochten in eerlijke goederen.

Sprout Challenger 50

Wat is de Challenger 50?

De Challenger 50 is een lijst, bedacht en opgezet door Sprout, met de vijftig meest uitdagende ondernemers van Nederland. Waar de rijken der aarde niets liever willen dan een plaatsje verwerven in de Quote 500, is het voor ondernemers een droom die uitkomt als zij opgenomen worden in de Challenger 50. Elke ondernemer wil toch bekend staan als vernieuwend en veelbelovend?! Onderstaande ondernemingen is dat in elk geval al gelukt.

De eerlijke telefoon

Steeds meer mensen kiezen voor fair trade. Er bestaat eerlijke chocola, eerlijke koffie en eerlijke kleding. Allemaal producten die niet ten koste gaan van milieu en mens. Het leek enkel een kwestie van tijd voordat er ook een eerlijke telefoon op de markt zou komen. Bas van Abel (36) is begin 2013 begonnen met de ontwikkeling van de zogeheten Fairphone. Deze Fairphone wordt gemaakt onder eerlijke arbeidsomstandigheden en ook de materialen worden op een eerlijke manier gewonnen uit mijnen. Hierdoor gaat niets van de opbrengst naar de financiering van bijvoorbeeld wapenhandel, zoals volgens Bas bij andere bedrijven soms wel gebeurt:

“Er staan militairen bij de uitgang van de mijn die een deel van de opbrengst opeisen. Daar financieren ze hun wapens mee.”

Fairphone groen en succesvol

Hoewel de omzet van Fairphone nog niet bekend is, is het bedrijf met twaalf man personeel en met 16.000 verkochte telefoons zeker al succesvol te noemen. Volgend jaar wordt de productie van de Fairphone dan ook verhoogd.

Bio-bouw

De bouw kan natuurlijk niet achterblijven in de trend van eerlijk waar. Hardhouten materialen gaan ten koste van regenwouden en zijn in de ogen van velen mensen not done. Gelukkig kunnen er van bamboe ook mooie planken gemaakt worden.

BambooTeq groen en succesvol

“Een heel mooi materiaal met als bonus dat het de natuur niet schaadt. De plant groeit snel, is in grote aantallen aanwezig, werkt goed tegen bodemerosie en het ecosysteem heeft geen last van het kappen.”

Bovenstaand citaat is van Hyuk Brands (42), een van de twee oprichters van BambooTeq. Dit bedrijf haalt letterlijk meer uit bamboe. Voorheen kon slechts een klein deel gebruikt worden van een bamboestok, maar door een verbindend systeem dat  BambooTeq ontwikkeld heeft levert een bamboestok nu veel meer op. Dit resulteert natuurlijk in minder restafval, wat uiteraard ook het milieu ten goede komt.

Golfballen van aardappelzetmeel

Golfballen gemaakt van onder andere aardappelzetmeel; het klinkt in eerste instantie misschien gek in de oren, maar is eigenlijk een heel logisch idee. Elk jaar blijven er maar liefst 300 miljoen golfballen achter in de natuur van de Verenigde Staten. Zonde, maar ook schadelijk. Golfballen zitten namelijk vol met zware metalen die niet afgebroken kunnen worden door de natuur.

Biogolf groen en succesvol

De door Robert de Waal (35) ontwikkelde biogolfbal is wel biologisch afbreekbaar en prima geschikt voor amateurgolfers. Ook binnen golf kan men nu dus kiezen voor eerlijk. Biogolf is in 2012 opgezet en verkoopt jaarlijks ongeveer 1,5 miljard ballen!

Trend

De overeenkomst tussen deze drie succesvolle ondernemingen is niet moeilijk te ontdekken: eerlijk waar. Er is dan ook steeds meer vraag naar eerlijke producten van eerlijke ondernemingen. Voorheen kon het echter nog vrij lastig zijn om een investeerder te vinden voor een groen idee. Gelukkig komt hier langzaam aan steeds meer verandering in. Zo willen banken bijvoorbeeld meer geld vrij maken voor groene projecten en kunnen ondernemers tegenwoordig ook geld binnenhalen door middel van crowdfunding. Dus geen excuses meer, gewoon beginnen met groen ondernemen!