Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

Het risico van gelijk hebben…

Paul Arden, een reclame goeroe uit Engeland, heeft een heel leuk boekje geschreven. It's Not How Good You Are, It's How Good You Want to Be. Paul is een wars denker met een frisse kijk op zaken. Zo doet Paul in zijn boekje uit de doeken waarom gelijk hebben fout is en het juist goed is om fouten te maken.  

Kennis is de grootste vijand van originaliteit

Gelijk hebben is gebaseerd op kennis en ervaring. Kennis kan met feiten worden onderbouwd en is daarmee te bewijzen. Kennis is echter iets uit het verleden en om die reden per definitie achterhaald. Kennis is de grootste vijand van originaliteit. 

Ervaring ontstaat door het oplossen van oude problemen en situaties. Deze problemen en situaties zijn anders dan de problemen en situaties van vandaag. De in het verleden opgedane ervaring wordt gebruikt om nieuwe problemen en situaties het hoofd te bieden. Ervaring is daarom schadelijk voor creativiteit. 

Gelijk hebben is dodelijk saai 

Als je bewijzen kunt dat je gelijk hebt, dan is het moeilijk om van je standpunt af te wijken. Je houdt vast aan in het verleden bewezen feiten en hebt geen oog voor het nieuwe nu. Gelijk hebben is weinig opwindend, het beperkt je in je denken en het sluit je af voor nieuwe spannende ideeën. Je komt vast te zitten in je eigen gelijk en dat leidt tot arrogantie. Het ergste van gelijk hebben is het moralistische gehalte dat er vanuit gaat. Zoiets van, degene die geen gelijk heeft is zwak en heeft gefaald. Mensen die altijd gelijk hebben zijn weinig origineel of creatief, zelfingenomen en bovenal dodelijk saai.

Maak fouten en alles is mogelijk!

Het is goed om fouten te maken. Maak fouten en alles is mogelijk. Je hoeft immers niet onfeilbaar te zijn. Je begeeft je op plekken waar niemand over heeft nagedacht of is geweest. De kans is velen malen groter dat je jezelf verbaast als je het toestaat fouten te maken dan wanneer je probeert altijd gelijk te hebben. 

Natuurlijk schuilt er een risico in het maken van fouten. Wie herkent niet het gevoel van teleurstelling als iets niet is gelukt? De afkeurende reacties van anderen? Of het verlies van tijd, energie of geld? Geen risico’s nemen is geen optie. Vergeet niet; mensen die geen risico’s nemen behouden wat er gisteren was, zij die wel risico’s nemen hebben morgen. 

Dit artikel is geschreven in het kader van de FD Gazellen Awards 2013. Jaarlijks zetten het Financieele Dagblad en Graydon de snelst groeiende bedrijven van Nederland in de spotlight met deze onderscheiding. Deze bedrijven dragen sterk bij aan de werkgelegenheid en het herstel van de Nederlandse economie. Graydon steunt ondernemend Nederland bij hun uitdaging om snelle groei in goede banen te leiden en voorziet  de lezers tot aan de finale van de FD Gazellen via dit medium door middel van artikelen, onderzoeken en cases. Hierbij wordt vooral gekeken naar zaken als de juiste inzet van kennis en kapitaal om verdere groei te kunnen realiseren; het bedrijf financieel gezond te houden en de concurrentie voor te blijven.

Gelijkaardige publicaties