Artikel
Geschreven door Annick Vangramberen
Posted on 08-02-2017

Hoe beïnvloedt de Brexit de handelsrelaties met het Verenigd Koninkrijk?

416 keer gelezen

Met het Brexit-referendum sloeg de angst bij ondernemers toe. Nu eenmaal voor de Brexit is gestemd en iedereen van de schrik is bekomen, maakt de angst plaats voor realistische prognoses. Welke invloed heeft de Brexit op de import van en de export naar het Verenigd Koninkrijk? In deze blog 9 gevolgen waar u mee te maken zal krijgen.

Nog heel veel handel

Er wordt vandaag de dag voor miljarden euro’s aan goederen en diensten over de Noordzee verscheept. Het Verenigd Koninkrijk haalt 55% van zijn import uit Europa. Het voert net iets minder uit naar Europa, namelijk 45%. Dit zal niet meteen veranderen. Maar of het in de toekomst sneller zal gaan dan nu, betwijfelen experts sterk.

9 jaar onzekerheid

Zolang het scenario voor de Brexit niet geschreven is, is het ook niet helemaal duidelijk wat de gevolgen zullen zijn voor de import van en de export naar het Verenigd Koninkrijk. Voor de meeste ondernemers verandert er op de korte termijn niets. Bedrijven blijven gewoon verder exporteren naar het VK. Handel valt niet van de ene op de andere dag stil. Nadat de Britse regering de artikel 50-procedure (terugtrekking uit de EU) opstart, zal het nog twee jaar duren voordat de Brexit een feit is. Vervolgens komt er een procedure van onderhandelingen. Volgens Europees President Tusk zouden die minimaal zeven jaar duren. In totaal goed voor 9 jaar onzekerheid.

Het pond verzwakt

Sinds het Brexit-referendum op 23 juni verloor het Britse pond een vijfde van zijn waarde vergeleken met de euro. Het verzwakte pond zal de Britten helpen bij hun export. Hun producten worden namelijk goedkoper voor het buitenland. Onze producten worden daarentegen duurder voor de Britten.

Douanetarieven tot 20%

Het VK zal douanetarieven moeten betalen bij uitvoer naar andere landen. Aan de EU zullen de Britten heffingen moeten betalen die oplopen tot 10% voor bijvoorbeeld textiel, machines en chemische producten, en tot 20% voor dranken en kleding. Omgekeerd zal het VK ook de import vanuit de EU onderwerpen aan invoerheffingen.

Geen handelsoorlog

De paniekberichten zijn (gelukkig) weggeëbt. De stoere uitspraken ook. Zowel Europa als het VK hebben weinig te winnen bij een handelsoorlog. En dus zal er met de nodige zorg over een sterk akkoord onderhandeld worden, waar iedereen zich in kan vinden.

Meer regels voor mkb's

Het VK zal vrij zijn om zijn eigen regelgeving uit te werken. Maar Britse bedrijven die naar Europa willen exporteren, zullen de wetten en de normen van de EU moeten naleven. Twee regelgevingen tegelijk naleven... vooral de kleine ondernemingen zullen het moeilijk krijgen.

Europese regels blijven gelden

Hoewel de Britten vrij zijn hun eigen regelgeving uit te werken, wordt toch gedacht dat zij sterk moeten toegeven als ze een handelsakkoord willen sluiten met de Europese Unie, hun grootste exportmarkt. Dat geldt zeker wanneer we kijken naar de meer dan 50 landen die een vrijhandelsakkoord met de EU hebben afgesloten. Zij kregen het niet gratis; ze moesten zich telkens onderwerpen aan een reeks regels en verplichtingen opgelegd door de EU. Voorlopig geeft Guy Verhofstadt, die als Mister Brexit de onderhandelingen zal leiden, zijn plannen nog niet vrij.

Amsterdam of Brussel als Financial District

Wereldwijd speelt de Britse financiële sector een leidende rol als dienstencentrum voor de financiële markten, zowel op het vlak van transacties en handelsplatforms als op het vlak van consultancy en investeringsbanken.

Steden als Brussel, Dublin, Frankfurt, Parijs én Amsterdam zouden maar al te graag de rol van nieuw Financial District op zich nemen. Zo wordt er al achter de schermen gestreden om een van de kroonjuwelen: de Europese Bankautoriteit (EBA), nu gevestigd in Londen. Deze EBA heeft als opdracht de regelgeving en het toezicht in de Europese bankensector te bestendigen.

Afscherming tegen import

Verschillende brancheorganisaties vrezen dat de Britten hun markt op de langere termijn zullen afschermen tegen import. Omdat de marges in de Britse supermarktsector nu al extreem laag zijn, vormen hogere aankoopprijzen zeker een probleem. Een exporteur die niks speciaals te bieden heeft en enkel op de prijs moet concurreren, zit dan met een probleem.

Meer weten?

Wilt u meer weten over internationaal zakendoen en klantacceptatie? Lokale kredietinformatie kan u inzichten geven over uw (toekomstige) klantrelaties. 

Meer over internationale bedrijfsinformatie