Artikel
Geschreven door Anna Sinnige
Posted on 31-08-2016

Hoe maakt u al uw medewerkers gelukkig(er)?

457 keer gelezen

In mijn vorige blog kon u al ontdekken dat gelukkige medewerkers ook voor tevreden klanten zorgen. Maar hoe krijgt u gelukkige medewerkers en wat moet u doen om ze ook gelukkig te houden?

Durf  te bedanken

Een gelukkige werknemer is in de eerste plaats een gewaardeerde werknemer. Durf mensen te laten zien dat u de inzet die zij tonen ook waardeert. Probeer te herkennen wanneer iemand uit zijn comfortzone treedt. Het lijkt zo simpel, maar door waardering en interesse te tonen, geeft u uw werknemers een blijk van erkenning en geeft u hen het gevoel dat de ze ergens bijhoren.  Het is belangrijk dat mensen het gevoel hebben dat ze met vrienden aan het werk zijn. Hierdoor zullen ze in drukkere periodes beter samenwerken en elkaar steunen. Stimuleer communicatie. Niet alleen op de afdeling waar u werkt, maar ook in het breed met andere afdelingen. Knelpunten tussen afdelingen zorgen wel vaker voor stressmomenten. Een klant merkt dat meteen.

Ondersteun groei

Niets is zo belangrijk als een carrièreplan. De tijd van doelloos werken is voorbij. Medewerkers willen realistische doelstellingen, kennis vergaren en hogerop komen. Geef hen die kans ook en beslis samen welke doelen ze kunnen bereiken. Zo creëert u niet alleen een gevoel van samenwerking, maar zorgt u er ook voor dat u geen té hoge verwachtingen schept. Dit kan de medewerker een beangstigend gevoel geven. Het brein werkt een stuk beter wanneer iemand positief ingesteld is. Het zorgt er namelijk voor dat een individu creatiever te werk gaat en beter problemen oplost.

Zorg voor evenwicht tussen werk en privé

Probeer een evenwichtige verdeling tussen werk en privé over te brengen. Door te vermijden dat een medewerker in de avond moet werken, krijgt hij ruimte om zich verder te ontwikkelen. Hij kan de tijd gebruiken om een avondcursus te volgen, zonder dat daardoor extra stress ontstaat. Door de medewerker de mogelijkheid te geven om een cursus te volgen, toont u ook uw waardering. Zie het als een win-win situatie. U krijgt er extra kennis bij op de afdeling, maar daarnaast ook een gestimuleerde en gemotiveerde medewerker. Het is tevens het perfecte moment om gezond eten én sporten te promoten. Stuur aan op een gezonde levensstijl. Lees hier waarom sporten kan helpen bij onder andere de bestrijding van stress.

Stop met doelloze meetings

Stop met al die meetings die geen enkel doel hebben. Wist u dat 60 procent van de meetings zonder enige planning wordt gehouden? Zorg er daarom voor dat een meeting goed voorbereid begint. Beslis of de meeting op dit moment van toepassing is en of ze een toegevoegde waarde heeft. Wanneer een meeting niet goed is voorbereid, bestaat de kans dat mensen afdwalen en tegelijkertijd ander werk gaan doen. Let dus op dat elke meeting to-the-point is en niet langer duurt dan hoeft, want ze kosten geld. Leuk feitje. Meetings duren meestal 30 of 60 minuten omdat dit de voorgeprogrammeerde opties zijn wanneer u een meeting inplant. Wees nochtans niet bang om na 15 minuten de meeting te stoppen als het doel bereikt is.

Wees transparant

Deel doelstellingen en KPI’s met het team. Wees open over toekomstige veranderingen en eventuele (ingrijpende) aanpassingen in processen en communicatie. Let uiteraard op dat u niet met halve verhalen aan komt zetten. Dit kan verwarring, onzekerheid en persoonlijke interpretatie in de hand werken. Mensen willen graag duidelijkheid. Ze willen weten wat hun inzet bijdraagt aan het overkoepelende doel. Ze zullen ook harder werken wanneer zij zien dat wat zij doen ook waarde heeft. Waarde is dan ook het sleutelwoord in dit verhaal.

Conclusie

Een gelukkige medewerker is een gewaardeerde medewerker. Toon interesse en bied kennis aan in een vorm die past bij de persoon. Stimuleer een gezonde levensstijl en zet haalbare doelen. Verminder het aantal meetings en houd ze zo productief mogelijk. Wees open en eerlijk en laat ook zelf uw persoonlijke kant zien.

Vergeet niet dat gelukkige medewerkers minimaal 12% productiever zijn. Investeer daarom in hen. Het lijkt in het begin een grote investering, maar daar krijgt u op de lange termijn wel wat voor terug. Plus: u maakt het uzelf ook een stuk leuker door met vrienden samen te werken en persoonlijke milestones samen te bereiken.