Aanmaning
Terug naar overzicht
blog

Iedereen een bonus!

De consternatie over de bonus voor Jan Bennink van DE Master Blenders is nog niet over zijn hoogtepunt heen. Volgens velen is het zwaar overdreven de man te belonen met € 6 miljoen terwijl hij niets anders gedaan heeft dan het bedrijf overname-proof te maken.

Terechte verontwaardiging?

Afgezien van het feit dat de heer Bennink wel of geen recht heeft of een bonus (in principe beslissen de aandeelhouders daarover) is het goed eens te kijken of de morele verontwaardiging van de hoge heren politici eigenlijk wel terecht is. Natuurlijk zendt het een verkeerd signaal uit naar andere CEO’s en aanverwante bestuurders. Het belang van de aandeelhouders is misschien een zo hoog mogelijke koers op korte termijn en er zijn ook andere stakeholders aan het bedrijf verbonden zoals de werknemers, de zakenpartners en de maatschappelijke omgeving.

Bonus niet aannemen

Stel nou dat de heer Bennink, ontroerd door zoveel maatschappelijke onrust, besluit de € 6 miljoen niet aan te nemen. In het geval hij dat doet, zou het bedrag worden toegevoegd aan de winst van het bedrijf. Met een gemiddelde belastingdruk van 25% voor het bedrijfsleven (bron: Eurostat) zou de staat (indien Douwe Egberts ervoor kiest hier te lande belasting af te dragen) € 1.5 miljoen bij kunnen schrijven. We gaan er hierbij vanuit dat DE winstgevend is en geen belastingtrucs uithaalt via obscure kanaaleilandjes.

Bonus wel aannemen

Mocht de heer Bennink wel besluiten het geld te accepteren, omdat hij misschien meent het volste recht te hebben op de geldsom van € 6 miljoen of omdat dat mooie plezierjachtje nu ineens wel binnen handbereik komt, dan is de staat veel beter af. Ten eerste wordt onze held onthaald op een progressief belastingtarief van 52%. Kassa voor de heer Dijsselbloem en wel € 3.120.000. De heer Bennink houdt een slordige € 2.880.000 over, nog geen kattenpis, maar toch al minder dan de helft. Hij kan hiermee twee dingen doen. Oppotten of opmaken. Maakt hij het op, dan staat Moedertje Staat klaar met de BTW-knuppel. Net verhoogd naar 21%, dus dat komt goed uit. Dat is nog eens een dikke € 650.000 voor ons allen.

Wellicht heeft de heer Bennink plannen voor later en besluit hij het geld veilig bij de ING te stallen tegen 2% rente. Ook in dat geval weet de belastingbeul hem te vinden. Maar liefst 25% van de rekenrente van 4% wordt ingevorderd en dit kost onze vriend dus per jaar € 37.440. Dit lijkt niet veel maar kan met de jaren een aardig melkkoetje worden voor de staatskas.

Staat is grote winnaar bonusdebat

Kortom, de staat (dat zijn wij met zijn allen) is de grote winnaar van het bonusspel. We kunnen onze verontwaardiging openlijk ventileren en wanneer de bonussen toch uitbetaald worden pakken we lekker 60% af. Daarom zeg ik: iedereen een bonus!

Gelijkaardige publicaties