Artikel
Geschreven door Saskia van den Boom
Posted on 07-10-2013

Iedereen kan een incassobureau beginnen

2185 keer gelezen

Als je levert op krediet, is er een grote kans dat je op een bepaald moment een incassobureau moet inschakelen om achter wanbetalers aan te gaan. Vaak worden incassobureaus pas ingeschakeld als laatste redmiddel. Waarom? Waar komt dat slechte imago vandaan?

5 redenen waarom we incassobureaus wantrouwen

1. Geen regels

Incassobureaus vallen onder vrije beroepen, dus die schieten als paddenstoelen uit de grond. Op dit moment kan iedereen een incassobureau beginnen, zonder dat er regels zijn. Niet voor niets duiken er steeds meer kleine, onbetrouwbare (en vaak online) bureaus op. Hierdoor kunnen schuldenaren te maken krijgen met ontoelaatbare incassopraktijken zoals invallen of bedreigingen.

Incassobureau beginnen. Geef me je geld.

2. Malafide incassobureaus

Er is veel negatieve publiciteit vanwege malafide incassobureaus in Nederland. In augustus werd Nederland overstelpt met duizenden brieven van het fake incassobureau Corpus Justitia. Bij non betaling volgde een beslaglegging op huis en auto, zo dreigde dit malafide incassobureau. Deze bureaus schaden het imago van de gehele incassobranche.

3. Onduidelijke kosten

Veel incassobureaus hebben geen transparante pricing en het lijkt onmogelijk om uit te zoeken hoeveel het je gaat kosten. Het is gewoon eng en onverantwoord wanneer een bureau je hierin geen inzicht in kan geven.

4. Ze breken de wet

Een aantal incassobureaus volgen niet de officiële regels die er zijn om debiteuren te beschermen en breken daarmee de wet. Dit laat een negatieve en onprofessionele indruk achter, zowel bij de debiteur als bij de crediteur.

5. Ze verpesten je klantrelatie

Er is een grote kans dat je je klant kwijtraakt wanneer je gebruik maakt van een ‘fout’ incassobureau. Zorg er altijd voor dat je weet hoe het incassobureau je klanten behandelt en dat service, en daarmee het behoud van je klantrelatie, voorop staat. Er zijn genoeg bedrijven die op deze manier hun goede klanten hebben verloren. De debiteur van vandaag, moet morgen ook nog klant zijn.

Niet alle incassobureaus zijn slecht. Het gaat erom dat je onderzoek doet om een goed bureau te vinden. En ver weg blijft van díe bureaus die de branche een slechte naam geven.

Let daarbij altijd of een bureau een incassokeurmerk heeft (NVI), dit garandeert de kwaliteit van het incassoproces.
 

Betrouwbaar incassobureau beginnen

Lees voor tips ook het blog: ‘10 tips om te voorkomen dat je met een fout incassobureau in zee gaat.’