Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

Ik zweer...

Zo kopt het FD op maandag 24 juni 2013. De nieuwe voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) Chris Buijink wil dat alle medewerkers van banken een eed afleggen. Als reden voor deze verplichtstelling geeft de NVB-voorzitter aan: ‘om te laten zien dat het gaat om gedrag.’

Dat het succes van een onderneming (of een hele branche in het geval van Buijink) afhangt van het gedrag van mensen, ben ik eens met Buijink. Maar in zijn redenatie kloppen een aantal zaken niet.

Randvoorwaarden van gedragsverandering

Ten eerste is gedrag een resultante van een aantal krachten:

  • Leiderschap: welk voorbeeld geven leiders en welk gedrag tolereren zij
  • Structuur: regels, kaders, beleid, beloningsstructuur, etc.
  • De rol die iemand in de organisatie vervult.

Voordat Buijink iedereen in de bankensector een eed laat afleggen, zal hij een analyse moeten maken van deze krachten en de vraag moeten beantwoorden hoe deze krachten bijgesteld moeten worden om het gewenste gedrag als resultaat te krijgen.

Het proces van gedragsverandering

Als deze eerste stap is gezet (de randvoorwaarden van gedragsverandering), zal Buijink na moeten denken over het proces van gedragsverandering. Hoe gaat Buijink de beweging erin krijgen en hoe gaat hij de gedragsresultaten borgen? Anders dan het afleggen van een eed komt Buijink niet. Als je al een eed zou willen afleggen, dan zou dit het slotstuk moeten zijn en niet het begin.

Abstracte kenmerken van gedrag

Verder blijft Buijink hangen in containerbegrippen. Welk gedrag moet nu door wie op welk moment getoond worden? Het is mij niet duidelijk. Het risico is dat je medewerkers nu een eed af laat leggen op abstracte kenmerken van gedrag. Voor een deel van de medewerkers zal dit aanleiding zijn te denken dat er dus veel ruimte is en hun gedrag dus wel ok zal zijn en voor een deel van de medewerkers zal het ongemakkelijk voelen. Zij hebben een eed afgelegd, maar weten niet wat er in de praktijk van hen verwacht wordt. Een concreet gedragsprofiel zou hierbij kunnen helpen.

Vuurpijleffect

Het interview gelezen hebbende, kan ik haast niet anders dan concluderen dat het risico van het zogenaamde ‘vuurpijleffect’ levensgroot aanwezig is: even een moment van ‘oe’ en ‘ah,’ maar de vuurpijl daalt en dooft snel. Zonde, want de noodzaak en het momentum waren aanwezig. Buijink laat deze kans voorbij gaan door te blijven hangen in symbolen en (ongetwijfeld) goede bedoelingen.

Gelijkaardige publicaties