Artikel
Geschreven door Anne Moes
Posted on 01-10-2013

Incasso is het woord van de week

83 keer gelezen

Incasso is het woord van de week

Als ondernemer komt u een hoop nieuwe termen tegen. Wij lichten elke week een relevant begrip toe, zodat u toekomstig weet wat hiermee bedoeld wordt. Het woord van deze week: incasso.

Wat is incasso?

Iedereen heeft weleens van incasso gehoord en iedereen weet dat het iets met geld te maken heeft, maar wat betekent incasso nou precies? Incasso is eigenlijk niets meer dan het innen van geld. Het woord ‘incasso’ wordt in verschillende contexten gebruikt. Zo wordt er over automatische incasso gesproken wanneer een bedrijf de toestemming heeft om het verschuldigde bedrag van de rekening van een klant af te schrijven. Daarnaast bestaat er de minnelijke incasso. Dit zijn de acties die een bedrijf onderneemt om de klant zijn (verlate) rekeningen te laten betalen. Deze minnelijke incasso wordt hieronder verder toegelicht. Tot slot bestaat er ook gerechtelijke incasso, waarbij iemand die zijn rekeningen niet betaalt, zelfs een gerechtelijke procedure in gaat.

Gerechtelijke incasso

Wat doet incasso?

Door middel van incassowerkzaamheden krijgt een bedrijf het verschuldigde bedrag van een niet betalende klant. Deze werkzaamheden worden in eerste instantie uitgevoerd door de schuldeiser zelf, door bijvoorbeeld een betalingsherinnering te sturen. Helaas is dit niet altijd voldoende en moeten er soms externe partijen ingeschakeld worden om de klant alsnog te laten betalen voor afgenomen diensten of producten.

Een incassobureau is zo’n extern bedrijf. Door middel van onder andere het versturen van sommaties en/of door het opstellen van betalingsregelingen, zorgt een incassobureau ervoor dat de klant zijn rekening (en bijgekomen administratie- en incassokosten) alsnog betaalt.

Incasso geld binnenhalen

Wat heb je aan incasso?

Als ondernemer is niets vervelender dan achter uw geld aan te moeten zitten. Een niet betalende klant levert veel kopzorgen, irritatie en stress op. Er komt immers geen brood op de plank als de klanten niet betalen. Uiteraard zijn er zaken waarop u als ondernemer kunt letten om de kans op wanbetalingen te verkleinen, maar soms ontkomt u er niet aan. Dan kan het erg fijn zijn om een externe partij in te schakelen. Zij zorgen ervoor dat u uw geld krijgt, zodat u intussen door kunt gaan met uw eigen werkzaamheden.

Debiteurenbeheer buiten de deur

Incasso in het nieuws

Het geduld van bedrijven raakt op. Dit blijkt uit het feit dat bedrijven en instellingen steeds sneller incassobureaus inzetten. Volgens NuZakelijk hebben bedrijven per onbetaalde factuur tegenwoordig dan ook een kleiner bedrag uitstaan dan in 2012. Bij ZZP’ers is het bedrag per onbetaalde factuur juist hoger dan vorig jaar. ZZP’ers hebben in toenemende mate last van wanbetalers. Schakel dus ook als ZZP’er een derde partij in. U heeft immers recht op het loon waarvoor u gewerkt heeft!

Aanmaning