Artikel
Geschreven door Bruno Saman
Posted on 05-09-2013

India nog steeds goudmijn voor MKB ondanks duikvlucht roepie

58 keer gelezen

Hoewel de Indiase economie zich in een neergaande spiraal bevindt en de lokale roepie inmiddels niet meer waard is dan een troosteloos muntje, staat de Indiase markt nog steeds bol van de kansen voor Nederlandse MKB’ers. Deze week staat er onder leiding van ‘reisleidster’ Lilianne Ploumen een handelsmissie op het programma naar dit enerverende Aziatische land. Samen met veertig bedrijven gaat zij de lokale markt verkennen en probeert zij de Nederlandse ondernemers in dit multiculturele kweeknest beter met elkaar in contact te brengen. De vooruitzichten zijn hoopgevend…
 

Resultaten ING onderzoek onderstrepen positivisme

Om goed voorbereid aan de start te verschijnen werd ING bankier Gerlach Jacobs aan het werk gezet om te onderzoeken hoe het Nederlandse bedrijven vergaat die momenteel op de Indiase markt actief zijn. Die resultaten waren zo rooskleurig dat Jacobs besloot zelf ook zijn koffers te pakken en bij de missie aan te sluiten. Van de 152 respondenten geeft 46% aan na drie jaar al break-even te draaien en verwacht 63% dit jaar verder te groeien.
 

Economische groeibriljant

India gold jarenlang als ontembare economische groeibriljant die de wereld aan zijn voeten had liggen. Tijden willen echter nog weleens veranderen. Zo ook in India. De gewelddadige verkrachtingen rijzen de pan uit en de regering blinkt uit in weifelend optreden. Het gevolg is dat de roepie als een kaartenhuis in elkaar is gezakt. Obstakels op de Indiase markt zijn vooral de culturele verschillen, een ondoorzichtig oerwoud aan regels en een overspannen regering die onmachtig is om de beloofde hervormingen door te voeren.
 

Verdringing bureaucratie India speerpunt handelsmissie

Toch moet u zich hier niet door laten misleiden. Om deze obstakels uit de weg te ruimen, gaat Ploumen voor u aan de slag. Zo gaat zij bij de Indiase regering aandringen op verbetering van het ondernemersklimaat: terugdringing van de bureaucratie vormt hierbij het belangrijkste speerpunt. Volgens de minister speelt de Indiase overheid een veel grotere rol in de economie dan bij ons en is er dus veel terrein te winnen. Andere belangrijke inzet van de missie is dat de deelnemende bedrijven mogelijkheden ontdekken om met elkaar samen te werken. Voor de Nederlandse ambassade is hier ook een bemiddelende rol weggelegd.
 

Foodsector en stedenbouw India schreeuwen om Nederlandse know-how

Onder de deelnemende bedrijven zijn naast nichespelers Royal Haskoning en Ballast Nedam de MKB’ers goed vertegenwoordigd. Hierbij ligt de focus op de agro- en foodsector en de stedenbouw. Neem bijvoorbeeld de spoorwegindustrie. Van de 1,2 miljard inwoners die India kent, reist het leeuwendeel met de trein. Nu maakt de NS in Nederland er met regelmaat een rotzooi van, maar in India zijn de problemen op dit gebied nog wel iets nijpender. Benthem Crouwel Architecten heeft zich massaal gestort op verbetering van de treinstations en komt handen en voeten tekort om aan alle opdrachten te voldoen.

De verrichtingen van Broekman Logistics zijn ook inspirerend. Zij hebben hun speren gericht op het gekoelde transport. Het behoeft geen nadere toelichting dat dit in een land als India met 1,2 miljard hongerige magen momenteel te wensen overlaat. Al met al, de goudmijntjes in India liggen nog steeds voor het oprapen. Na het veldwerk van minister Ploumen zal het naar alle verwachting duidelijk zijn voor u hoe deze expeditie succesvol moet worden aangepakt.