Artikel
Geschreven door Jelke Schaafsma
Posted on 30-06-2017

Inzicht in bedrijfswaarde essentieel voor onbezorgd pensioen

165 keer gelezen

Na jaren van discussie is de knoop doorgehakt: het pensioen in eigen beheer verdwijnt. Tijd om de balans op te maken. Vier op de tien ondernemers geven toe dat ze te weinig met het eigen pensioen bezig zijn en vertrouwen er grotendeels op dat het later alsnog goed komt als ze hun bedrijf verkopen, bleek onlangs uit onderzoek van Stichting DMS. Maar is dat terecht? Hoe zeker bent u ervan dat de verkoop van uw bedrijf straks ook echt voldoende geld oplevert om van uw pensioen te genieten?

Uitfasering PEB

Pensioengeld opzijzetten in de eigen bv leek een goed idee, maar het pensioen in eigen beheer (PEB) leidde in de praktijk tot complexe problemen. “Het was vaak maar afwachten of het pensioengeld er aan het einde van de rit ook echt was,” verklaarde Gerard Staats, onderzoeker aan de Tilburg University, onlangs in het FD. Directeur-grootaandeelhouders kunnen ervoor kiezen hun opgebouwde pensioenrechten af te kopen of om deze om te zetten in een oudedagsverplichting. Dat is een goede aanleiding voor ondernemers om hun financiën eens op een rijtje te zetten.

Gebrek aan pensioenkennis

Ondernemers blijken vaak verrassend weinig te weten over pensioenen. Vooral bij bedrijven met minder dan vijftig werknemers is de pensioenkennis laag. Uit gesprekken van Valuemaat blijkt dat deze groep ondernemers vaak geen pensioen heeft opgebouwd, nauwelijks spaargeld bezit of de opgebouwde pensioenrechten weer in het bedrijf heeft geïnvesteerd. Deze kleinere ondernemers gaan ervan uit dat de verkoop van hun bedrijf een mooi bedrag oplevert voor een goed pensioen. Maar is dat ook zo? Wat als de opbrengst bij de verkoop tegenvalt?

Financiële planning

Twee jaar geleden waarschuwde onder meer fiscalist Kees van Dijk van Baker Tilly Berk in het FD al voor de risico’s van de inzet van het eigen bedrijf als pensioen. Ondernemers zijn gewend risico te nemen, “maar met je pensioen zou je dat eigenlijk niet moeten doen”, zei Van Dijk. “Als het slecht gaat met de onderneming, of als de onderneming failliet gaat, ben je ook je pensioen kwijt.” In hetzelfde FD-artikel verklaarde Roberto Flören, hoogleraar familiebedrijven aan de Nyenrode Business Universiteit, ondernemers altijd aan te raden om eerst een financiële planning te maken voor ze de zaak verkopen. “Wat heb je nodig voor een goed pensioen? Veel ondernemers hebben geen idee.”

Benodigd pensioen

Stel dat u als ondernemer op 62-jarige leeftijd wilt stoppen met werken. Dit betekent dat u, gelet op de gemiddelde levensverwachting van 82 jaar, zo’n twintig jaar aan inkomen moet kunnen overbruggen. Hoeveel pensioengeld u precies nodig heeft, hangt natuurlijk ook af van uw plannen. Wilt u vroeg met pensioen, een verre reis maken en uw kinderen financieel ondersteunen, dan heeft u uiteraard meer geld nodig dan wanneer u langer door blijft werken, in een klein appartement gaat wonen en eens in de twee jaar met de camper naar Frankrijk rijdt.

Inzich in de bedrijfswaarde

Om er zeker van te zijn dat uw bedrijf bij verkoop voldoende oplevert zodat u straks onbezorgd kunt genieten van uw pensioen, is het belangrijk om te weten hoeveel uw bedrijf waard is. De valuation tool van ValueMaat geeft u snel en efficiënt inzicht in de waarde van uw onderneming. Houd er rekening mee dat de bedrijfswaarde meestal hoger ligt dan de verkoopprijs. Zit er een gat tussen de bedrijfswaarde en het beoogde pensioen? Dan kunt u een strategie opzetten om de waarde van uw onderneming te verhogen.

Bedrijfswaarde verhogen

De belangrijkste factoren die de waarde van uw bedrijf bepalen of beïnvloeden zijn de value drivers. Dit zijn bijvoorbeeld de concurrentiepositie in de markt, de machtspositie van klanten en de afhankelijkheid van het management. Het ValueMaat-platform geeft inzicht in de value drivers van uw onderneming. Op het platform kunt u zien hoe elk van deze value drivers de waarde van uw bedrijf positief en negatief beïnvloeden. Met Value Driven Management kunt u vervolgens inzetten op het stapsgewijs optimaliseren van deze factoren en daarmee op het verhogen van de waarde van uw onderneming.

Meer weten?

Wilt u ook voorsorteren op een onbezorgd pensioen? Ontdek de mogelijkheden op het platform van ValueMaat.