Artikel
Geschreven door Frans van den Heuvel
Posted on 03-07-2013

Jaarrekening deponeren móet; doorbreek de cyclus!

76 keer gelezen

Jaarrekening deponeren

“Leven ondernemers graag in het verleden?” Een andere gedachte komt niet bij mij op als ik zie dat minder dan een kwart van de bedrijven die hun jaarrekening moeten deponeren dat ook daadwerkelijk binnen de termijn doet. 31 juli zit er weer aan te komen en dit betekent voor bedrijven die hun boeken sluiten op 31 december, dat zij nog vier weken de tijd hebben om hun jaarrekening bij de Kamer van Koophandel te deponeren.

Uw jaarrekening deponeren moet!

Belangrijker is je af te vragen welke schade de ondernemer zijn organisatie zou kunnen berokkenen door de deponeringsplicht voor zich uit te schuiven. Een aantal redenen om op tijd te deponeren, behandel ik kort hieronder.

Uitstel = afstel

De rest van de ondernemers vragen uitstel aan of laten hun accountant uitstel aanvragen. Waarom? Is het omdat we bang zijn dat de concurrentie met de cijfers aan de haal gaat? Vinden we dat die cijfers niemand wat aangaan? Is het laksheid? Gaat overleven vóór een nette financiële administratie? De waarheid zal wel ergens in het midden liggen.

Blik op de toekomst

De ondernemer is nú bezig met het huidige jaar en misschien met het komende jaar. Er zullen weinig ondernemers zijn die het leuk vinden om steeds weer in het verleden te moeten duiken. Een goede reden om een boekjaar zo snel mogelijk af te sluiten. Je wilt immers dóór en niet in 2011 of 2012 blijven bungelen.

Moment van herbezinning

Een resultatenrekening is vaak een moment van herbezinning. Wat kan en moet anders, beter, efficiënter? (Te) laat deponeren, betekent waarschijnlijk dat je deze conclusies pas zoveel later kunt trekken en we ons beleid dus ook daarom pas (te) laat bij gaan stellen. Met alle gevolgen van dien.

Financiering

Corporate Finance is vandaag de dag een hot item. Naast de afhankelijkheid van onze bank zijn we namelijk ook in toenemende mate afhankelijk van alternatieve financiers als commercial finance, crediteuren, lease maatschappijen etc. Wat vinden zij ervan als zij met terugwerkende kracht (traag?) door een onderneming worden geïnformeerd? Ik kan mij daar wel iets bij indenken.

Deponeren móet

Al met al kan ik geen goede acceptabele reden verzinnen waarom we met z’n allen zo traag deponeren. Het móet toch! Eén keer de reeds bestaande cyclus doorbreken levert veel op!

Voor meer achtergrondinformatie verwijs ik u graag naar het Financieele Dagblad dat in april dit jaar aandacht besteedde aan het deponeringsgedrag van ondernemingen in Nederland (login FD is nodig om artikelen te kunnen lezen):

 

Alles weten over het lezen van de jaarrekening? Ga direct naar ons download center en download het eBook Jaarrekening lezen voor dummies. 

Jaarrekening lezen voor dummies

Download het eBook Jaarrekening lezen voor Dummies!