Artikel
Geschreven door Bart ten Cate
Posted on 13-03-2014

Kapitaal vrijmaken door een goed voorraadbeheer

156 keer gelezen

Veel productiebedrijven kampen met verborgen kapitaal wat vast zit in de voorraden. Dat betekent dat dit vastzittende kapitaal niet kan worden gebruikt om te investeren of crediteuren tijdig te betalen wat weer resulteert in bedreiging van de continuïteit van de onderneming.  Wat kunt u in deze situatie het beste doen.

Financieren uit eigen kapitaal is de goedkoopste oplossing in vergelijking met het aantrekken van vreemd vermogen.  Voor productiebedrijven, welke over het algemeen een te hoge voorraad aanhouden zijn er mogelijkheden om extra  kapitaal te vrij te maken door de voorraden laag te houden.

Als u uw voorraden zo laag mogelijk houdt, levert dat geld op. 

Er zijn een aantal financiële redenen waarom u uw voorraad laag moet houden.

  1. Rentevoordeel 
  2. U bespaart op opslagruimte
  3. Minder risico op bederf, veroudering of diefstal

Doordat u minder tegelijk inkoopt heeft u lagere kosten en heeft minder opslagruimte nodig, wat een besparing in huur kan opleveren. Doordat de goederen korter in uw bedrijf aanwezig zijn beschermt u zich zelf ook gelijk tegen bederf (bijvoorbeeld bij voedsel), veroudering (bijvoorbeeld bij elektronica) of diefstal.

Natuurlijk bieden leveranciers hoge kortingen aan als u groots inkoopt, wat erg verleidelijk is. Maar hou dan wel rekening met de bovenstaande drie punten

recast uw voorraden

Een goed voorraadbeheer begint met het opstellen van een goede en betrouwbare forecast. Kortom wat zijn de afzetverwachtingen van de komende tijd. Er zijn meerdere ERP-systemen op de markt waarmee u op basis van het historische afnamepatroon van een klant,  gecomplementeerd met de actuele trend, per product nauwkeurig de vraag naar een product kunt voorspellen. 

Op basis van deze voorspelling  kunt u bepalen hoeveel u op voorraad nodig heeft per product. Door een goede  forecast voorkomt u  het aanhouden van te hoge veiligheidsvoorraden, wat ervoor zorgt dat er kapitaal vrijkomt.