Artikel
Geschreven door Nico Inberg
Posted on 23-10-2013

Klaas Knot (DNB): Recessie is voorbij!

22 keer gelezen

De recessie is voorbij! Tot die conclusie is het hoofd van de Nederlandsche Bank, Klaas Knot, gekomen. In een vraaggesprek met NRC zei de belangrijkste bankier van ons land dat er heel veel seinen op groen staan. Wat zijn deze ‘seinen’ en welke risico’s loopt de economie nog om weer terug te vallen?

Recessie is voorbij

Wat is een recessie?

De cijfers over het derde kwartaal worden pas in november bekend gemaakt, maar Klaas Knot durfde al te stellen dat de recessie voorbij is. We zitten in een recessie als de economische groei twee of meer kwartalen negatief is. In 2011 had men het al over ‘green shoots’, zogenaamde groene scheuten die aangaven dat de economie op punt van aantrekken stond. Helaas was dat voor Europa een valse bingo. Nu, twee jaar later, staat het er veel beter voor. Onderstaand de ‘seinen’ waarop de heer Knot zich baseert:

  • De export trekt aan
  • Overige landen uit de Eurozone zijn al uit het dal
  • De huizenmarkt kantelt en het vertrouwen keert terug
  • Aantrekkende wereldhandel

Nederland lift mee op economisch succes Duitsland

De export naar de ons omringende landen zit al een tijdje in de lift. Terwijl de eurozone als geheel het vorige kwartaal een groei kende van 0,3% en daarmee zes kwartalen van recessie achter zich liet, bleef Nederland steken op een krimp van 0,2%. Economisch gezien is Nederland een provincie van Duitsland en daarom kan het ook niet anders dan dat wij nu meeliften op onze oosterburen die vorig kwartaal al een groei van 0,7% noteerden.

Wereldhandel trekt aan

Daarnaast trekt de wereldhandel flink aan. Kenmerkend hiervoor is het sterk verbeterde vertrouwen van de inkoopmanagers in de industrie. Dit cijfer wordt gezien als een belangrijke indicator van toekomstige economische activiteit omdat de inkopers vooraan in het productieproces zitten en dus de offertes en orders als eerste zien aankomen.

Booming economy

Stabilisatie huizenmarkt cruciaal

Verder ziet de president van de Nederlandsche Bank dat er eindelijk een einde lijkt te komen aan de daling van de huizenprijzen. Het toegenomen vertrouwen van potentiële huizenkopers vertaalt zich in een verhoogde belangstelling voor de enorme voorraad koopwoningen, getuige de opkomsten bij de landelijke ‘Openhuizendagen’ en de toegenomen werkdruk bij makelaars. Een stabilisatie van de huizenmarkt zou voor Nederland een geschenk uit de hemel zijn want het helpt banken, particulieren en de overheid. De almaar dalende huizenprijzen werden internationaal zelfs gezien als een enorme molensteen om de nek van het  Nederlandse bankwezen (en dus de regering).

Werkgelegenheid zal achterlopen op herstel

Is er dan alleen maar goed nieuws? Nee, wat betreft de werkloosheid is het nog even doorbijten. Over het algemeen wacht het bedrijfsleven nog even met het aannemen van nieuw personeel tot ze iets meer zekerheid hebben over de economische omstandigheden. Volgens Knot zal de werkloosheid nog even door blijven stijgen.

Woorden Klaas Knot zijn belangrijk

De woorden van Klaas Knot leggen echter veel gewicht in de schaal. Een dergelijke uitspraak van de bankpresident kan het consumentenvertrouwen net weer dat extra duwtje in de rug geven. Nu is het afwachten wat de cijfers daadwerkelijk gaan zeggen over de stand van onze economie.