Kwartaalmonitor
Terug naar overzicht
blog

Kleinbedrijf struikelt over betalingsrisico over de grens

De kans dat facturen niet worden betaald is voor ondernemers in het kleinbedrijf (tot 50 werknemers) de grootste drempel om in het buitenland zaken te doen.

Dat blijkt uit onderzoek van ING Economisch Bureau. Ondanks het gunstige groeipotentieel van buitenlandse markten durven veel kleinbedrijven het avontuur niet aan. Op basis van een risico-inventarisatie schatten zij de kans op wanbetaling te hoog in. Toch zijn er verschillende manieren om betalingsrisico’s af te dekken

Export

Nederland is een exportland. Volgens cijfers van het CBS is de export goed voor een derde van de werkgelegenheid in ons land. Uit het jaarlijkse onderzoek Trends in Export van exportnetwerk Fenedex en kredietverzekeraar Atradius blijkt dat de export dit jaar wederom de trekker is van de Nederlandse economie. Het vertrouwen van Nederlandse exporteurs in het wereldwijde economische klimaat is zelfs in zes jaar nog niet zo hoog geweest. Met een gemiddelde groeiverwachting van 11 procent zijn exporteurs nóg optimistischer dan voorgaande jaren. Terwijl van de middelgrote bedrijven bijna de helft internationaal actief is, doet van het kleinbedrijf slechts een derde zaken over de grens.

Betalingsrisico’s

Uit het onderzoek van ING Economisch Bureau komen betalingsrisico’s naar voren als grootste knelpunt voor kleine bedrijven om de stap over de grens te zetten. Die angst is niet geheel onterecht. Terwijl facturen in Nederland gemiddeld na zo’n 42 dagen worden betaald, ligt de gemiddelde betalingstermijn in Italië bijvoorbeeld op 96 dagen, blijkt uit de European Payment Index van Intrum Justitia. Late betaling kan tot liquiditeitsproblemen leiden, zeker bij kleine bedrijven met een relatief kleine financiële buffer.

Risicobeheersing

Als ondernemer hebt u verschillende mogelijkheden om ervoor te zorgen dat facturen betaald worden. Zo blijkt uit het onderzoek Trends in Export dat meer dan de helft van de Nederlandse exporteurs strikte betalingscondities hanteert. Slechts 8% van de bedrijven dekt betalingsrisico’s niet af. Sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008 is het aantal exporteurs dat haar afnemers vraagt facturen vooruit te betalen, sterk gestegen. Maar liefst twee van de drie respondenten noemt vooruitbetaling een belangrijk instrument om betalingsrisico’s af te dekken. Verder maakt 43% van de exporteurs gebruik van een exportkredietverzekering, kiest 37% voor een Letter of Credit en treft 30% eigen voorzieningen.

Groeikansen

Ook profiteren van groeikansen in het buitenland? Oriënteer u op de mogelijkheden om betalingsrisico’s af te dekken en jaag uw droom achterna!

creëer een goed beeld van uw klanten
Download de cue card

Gelijkaardige publicaties