Internationale wanbetaling
Terug naar overzicht
blog

Laaggeschoold werk terug naar Nederland. Nastrevenswaardig?

Het FD opende vandaag met een artikel over het terughalen van productiewerk uit lagelonenlanden door het Nederlandse bedrijfsleven. Volgens het artikel lopen de loonkosten in veel lagelonenlanden behoorlijk op terwijl de lonen in het ‘rijke’ Westen stagneren. Ook zouden de bedrijven de productie liever dichtbij huis hebben waar de grip op de kwaliteit en voortgang van het productieproces beter te managen valt.

Amerika zette de toon

Drie jaar geleden is deze ‘reshoring’, zoals het genoemd wordt, ingezet in de Verenigde Staten. Vooral de autofabrikanten Ford en General Motors haalden productiewerk terug uit het Verre Oosten. Al dan niet onder druk van de publieke opinie en de regering, want zij waren immers als enige industrietak (naast het bankwezen) gered met belastinggeld. De Amerikanen hebben volgens eigen zeggen al 50.000 banen teruggehaald naar eigen land.
Naast de afwegingen qua lonen en management is de valuta een andere belangrijke factor. De afzwakking van de Amerikaanse dollar de afgelopen jaren is voor Amerikaanse bedrijven een extra stimulans werk terug te halen. De Euro ligt er wat dat betreft een stuk sterker bij en dat geeft Europese bedrijven dan ook minder reden tot repatriëring van werk.

Voordelen productie dichter bij klant

Voor het bedrijfsleven zijn er, ondanks de hogere loonkosten, wel flinke voordelen te behalen door dichter bij de klant te produceren. Hierdoor kan er meer rekening gehouden worden met de klantspecifieke eisen. Zaken als levertijd, op maat gemaakte producten en kwaliteit kunnen veel beter gemanaged worden wanneer de productie om de hoek is. Daarnaast maakt de robotisering van de fabrieken het minder noodzakelijk goedkope arbeidskrachten voorhanden te hebben.

Productiewerk in Nederland vooral subsidiewerk

In Nederland is de overheid momenteel nog bepalend voor het terughalen van productiewerk. Voorlopig gaat het vooral om laaggeschoold werk dat kan worden uitbesteed bij sociale werkplaatsen. Het zou goed zijn als de overheid wat dat betreft iets verder keek dan haar neus lang is. Voor ons land als geheel komen er nog veel meer voordelen langszij zoals hogere belastinginkomsten, minder uitkeringen en minder sociale problemen. Misschien is het een idee dat de overheid ook wat aandacht kan besteden aan het terughalen van het wat meer geschoolde werk. Redenen genoeg, zou je zo zeggen.

Lees verder

> Blog "Productie China keert terug naar Nederland"

> FD 5 augustus 2013 "Productie terug uit lagelonenlanden"

> FD 5 augustus 2013 "Gemeenten doen beroep op bedrijven om werk terug te halen"

Gelijkaardige publicaties