Jaarrekening deponeren
Terug naar overzicht
blog

Laat online boekhouden uw faillissement niet verergeren

Uiteraard gaat u ervan uit dat u nooit failliet zult gaan. Een gezond uitgangspunt als u zakendoet. Maar toch…niemand kan het volledig uitsluiten. Als het u overkomt, is het belangrijk dat u uw online boekhouding op tijd veiligstelt. U voorkomt daarmee erger.

Faillissement? Houd controle over uw online boekhouding

Iedere onderneming is verplicht een administratie te voeren die toegankelijk en overzichtelijk is. Externen, denk bijvoorbeeld aan de belastingdienst, moeten immers kunnen controleren of u alles netjes voor elkaar heeft. ‘Vroeger’ kregen we nog bonnetjes en facturen op papier, tegenwoordig verloopt dat steeds vaker digitaal. Met de komst van in the cloud diensten zijn volledige boekhoudingen daardoor gedigitaliseerd. Dat biedt veel voordelen, maar het biedt ook een nadeel. Met in the cloud diensten zet u uw boekhouding namelijk op een server buiten uw kantoor. U gaat een contract aan met een softwareleverancier – en het gevolg van dat contract is dat u uw factuur moet betalen. Doet u dat niet, dan kan de leverancier afscheid van u nemen en bent u (de toegang tot) uw boekhouding kwijt.

Wat als de curator niet betaalt?

De simpele oplossing is uiteraard uw rekeningen betalen. Maar wat nu als u failliet gaat en dat niet meer kunt? Het is maar de vraag of de curator de rekening van de IT-leverancier dan blijft betalen. Doet hij dat niet, dan kunt u in het uiterste geval zelfs als bestuurder aansprakelijk gesteld worden. Dit gebeurt als bij een faillissement nalatigheid, fraude of andere strafbare feiten worden geconstateerd. Het niet overleggen van een netjes bijgehouden administratie is zo´n feit.

Voorkom bestuurdersaansprakelijkheid

Wordt u bij een faillissement aansprakelijk gesteld, dan kan dat grote financiële gevolgen voor u hebben. U loopt dan kans alle schade die door het faillissement ontstaat uit uw privévermogen te moeten vergoeden. Kunt u dat niet, dan kunt u niet alleen zakelijk, maar ook persoonlijk failliet worden verklaard. En dat alleen omdat u uw boekhouding zo handig online heeft bijgehouden… 
De oplossing: print uw boekhouding op tijd
Zorg ervoor dat u op tijd uw boekhouding fysiek geprint krijgt als u failliet dreigt te gaan. Dan kunt u uw administratie in ieder geval altijd overleggen en kunt u dus aan uw wettelijke verplichting voldoen – en voorkomen dat u met vervelende zaken als bestuurdersaansprakelijkheid te maken krijgt. 

Meer informatie

Met een online boekhouding is niets mis, als u weet waarop u moet letten. Naast gevaren bij een faillissement vraagt ook de beveiliging van uw eigen computer en netwerk de nodige aandacht. Hoe dat zit, leest u in dit artikel

Gelijkaardige publicaties