Artikel
Geschreven door Bart ten Cate
Posted on 28-04-2014

Lean Thinking in voorraadbeheer

1525 keer gelezen

Veel geld zit vast in (productie)voorraden. Overtollige voorraden brengen hoge kosten met zich mee. In dit blog projecteer ik het Lean Thinking principe op voorraadbeheer. Kan het principe u helpen om uw werkkapitaal te vergroten?

Kosten reduceren op het gebied van voorraadbeheer en het vrijmaken van werkkapitaal is belangrijk in tijden waarin het lastig is om financiering te verkrijgen. Hoewel iedere financial weet dat het aanhouden van voorraden veel geld kost, zie ik in de praktijk dat bedrijven veel geld vast hebben zitten in voorraden. Dit zorgt voor een belasting van uw werkkapitaal.

 • Bij Lean Thinking draait alles om het definiëren van waarde en het reduceren van verspilling. Waarde toevoegen betekent alleen de dingen doen waar een klant voor wil betalen. Alles wat daar niet onder valt moet worden verwijderd uit de bedrijfsprocessen. Natuurlijk zijn er altijd zaken die echt niet kunnen wijken, maar wees kritisch!

Principes Lean Thinking

Lean Thinking bestaat uit vijf basisprincipes die ik voor u heb vertaald naar voorraadbeheer:

 1. Identificeer
  Bepaal van elke dienst en/of product wat de klant waarde vindt toevoegen. Houd er rekening mee dat u dit niet kunt bepalen zonder input van uw klanten. Wie betaalt, bepaalt.
   
 2. Value stream mapping 
  Beschrijf het proces van klantvraag tot levering en bepaal van elke stap in het proces of het waarde toevoegt voor de klant of niet. Elimineer waar mogelijk de activiteiten in het proces die geen waarde toevoegen.
   
 3. Creëer een flow
  Stilstand leidt tot (tussen)voorraden. Het aanhouden van voorraden kost geld.
   
 4. Creëer pull
  Maak uw productie- of inkoopproces vraag gestuurd. Iets produceren of inkopen waar de klant nog niet om gevraagd heeft is een aanslag op uw werkkapitaal.
   
 5. Streef naar een perfect voorraadbeheer
  De voorgaande vier stappen zijn onderdeel van het iteratief proces; constante aanpassing en optimalisatie. Plan-Do-Check-Act.

Conclusie

Als we alle stappen bekijken vanuit de Lean Thinking gedachte, dan kunnen we concluderen dat het aanhouden van hoge voorraden zo goed als geen waarde toevoegt voor de klant. Maak niet de fout door te denken dat juist door een reserve voorraad u altijd in staat bent snel te leveren of een defect product snel kunt vervangen. Het aanhouden van de hoge voorraad zorgt er juist voor dat de fouten in uw processen gemaskeerd worden.

Just-in-Time leveren is waar u voor moet gaan. Dit is de oplossing voor het aanhouden van grote voorraden. Verbeter uw logistiek door middel van Vendor Managed Inventory. VMI is het uitbesteden van het voorraadbeheer aan uw leverancier. Lees in dit blog een zesstappenplan naar Vendor Managed Inventory. Wanneer u zelf een producent van goederen bent, is het verstandig om te produceren volgens het Lean Manufacturing principe. In een toekomstig blog zal ik hier verder op ingaan.

Start vandaag nog met Lean Thinking, verklein uw voorraden op basis van het Lean Thinking principe en vergroot hiermee uw werkkapitaal, zodat u minder afhankelijk bent van externe financiers.

Op zoek naar tips over hoe u uw bedrijf slim kunt financieren?
Download het eBook