Artikel
Geschreven door Frans van den Heuvel
Posted on 25-03-2015

Leverancierskrediet: do of don't?

1672 keer gelezen
Als u zakelijk krediet nodig heeft, kunt u daarvoor uiteraard bij de bank aankloppen. U zult echter de eerste niet zijn die merkt dat banken nog steeds huiverig zijn om krediet te verlenen. Leverancierskrediet kan dan uitkomst bieden. In de basis komt het erop neer dat u alvast goederen van uw leveranciers ontvangt die u pas later betaalt. Maar hoe verstandig is dat?Leverancierskrediet

Nu ontvangen, later betalen

Uit een onderzoek van Panteia/EIM (‘De financiële positie van het MKB in 2013 en 2014’) blijkt dat het in Nederland gemiddeld 73 dagen duurt voor een MKB’er betaald krijgt. Uit onderzoek van Graydon blijkt dat de termijn voor dit ‘geld lenen’ aan afnemers wel korter wordt, maar nog steeds ruim is. 
 
Dat heeft twee redenen. Enerzijds willen de meeste bedrijven maar al te graag leverancierskrediet verstrekken. In de huidige markt mag je blij zijn als je klanten hebt en wil je dus best flexibel zijn. Als de eis dan is dat er iets later wordt betaald - prima. Anderzijds willen afnemers ook graag steeds later betalen. Zij kloppen immers bij banken aan die hun kredietdeuren gesloten houden. Zo kan de betaaltermijn theoretisch gezien steeds verder oplopen. Maar er zijn grenzen. Want hoe mooi deze kredietvorm ook lijkt, het is niet altijd verstandig.
 
"Want hoe mooi deze kredietvorm ook lijkt, het is niet altijd verstandig."

De voordelen van leverancierskrediet

Eerst de voordelen. Allereerst kunt u voorraden verkopen die u zelf nog niet heeft betaald. Zo kunt u in feite dus zonder eigen vermogen goederen kopen en verkopen. Gevaar is alleen dat u ze wel moet hebben verkocht en de betaling ontvangen moet hebben, vóór u de factuur moet betalen - maar daarover later meer. Het tweede voordeel is gemak. U hoeft niet naar de bank, hoeft geen complexe aanvragen in te dienen en hoeft niet uw gehele boekhouding bloot te geven. Geef simpelweg bij uw leverancier aan dat u later wilt betalen en meestal is het daarmee geregeld. Daarnaast heeft u nog het voordeel dat deze kredietvorm in principe oneindig is. Bij iedere bestelling kunt u immers dezelfde betalingsvoorwaarden bedingen.
 

De nadelen van leverancierskrediet

Er zijn als gezegd ook nadelen. Het gevaar van ‘iets later betalen’ is dat u het niet als krediet ziet. Doet u dit bij meerdere leveranciers, dan zult u voldoende betalingsdiscipline moeten hebben om te voorkomen dat u te laat betaalt en als wanbetaler wordt gezien. Bovendien kan een machtspositie ontstaan als uw leverancier weet dat u financieel afhankelijk van hem bent. Hij kan u bijvoorbeeld een langere betalingstermijn bieden, maar ‘in ruil’ daarvoor zijn prijzen verhogen. Daarnaast kan het leunen op leverancierskrediet een gevaar voor uw bedrijfscontinuïteit opleveren. U kiest immers voor kortlopende financiering, terwijl u waarschijnlijk voor een langere periode financiering zoekt. Stel dat uw leverancier toch maar besluit dat hij gewoon binnen 30 dagen betaald wil worden - dan heeft u direct een probleem.
 
En vergeet niet dat leverancierskrediet meestal geld kost! Leveranciers bieden vaak korting als u snel betaalt. Stel nu eens dat uw leverancier u vraagt binnen 60 dagen te betalen. Hij biedt u echter 3% korting als u uw factuur al binnen 7 dagen voldoet. In feite betaalt u dan dus 3% kosten voor 53 dagen krediet. Omgerekend is dat 365 : 53 x 3% = 20,7% rente per jaar. Veel geld dat u kunt besparen door juist eerder dan later te betalen.
 

En dus: do of don´t? 

Leverancierskrediet is een prima kredietvorm om een korte financieringsbehoefte in te vullen. Zolang u aan uw verplichtingen voldoet, kunt u het ook voor een langere kredietbehoefte gebruiken. Blijf echter bewust van de gevaren én van het feit dat deze kredietvorm meestal niet gratis is. Leun er dus liever niet teveel op.