Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

Maatschappelijk verantwoord incasseren doe je zo!

De laatste tijd zie je steeds vaker het begrip Maatschappelijk Verantwoord Incasseren (MVI) langskomen waarbij verantwoording voor de klant en het behoud van de klant belangrijke drijfveren van het incassotraject zijn. De achterliggende gedachte: achter ieder dossier schuilt een mens.

Vijf richtlijnen voor een Maatschappelijk Verantwoord Incasso traject:

1. Persoonlijk en klantgericht

Stel je klantgericht op richting je debiteuren. Spreek de debiteur zoveel mogelijk persoonlijk aan (telefonisch) om de reden van non-betaling te achterhalen. Dit bevordert de (goede) relatie met de klant.

2. Wees respectvol

Spreek je debiteuren aan zoals je zelf ook behandeld wilt worden. Dreig niet direct met juridische procedures of onevenredig hoge kosten als dit niet nodig is. Meestal heeft de debiteur een goede reden waarom hij niet op tijd betaalt. De oorzaak kan ook bij jouw organisatie liggen, denk bijvoorbeeld aan het ontbreken van een inkooporder (‘purchase order’), waardoor de factuur is blijven liggen.

3. Wees open

Geef duidelijk aan hoe het incassoproces eruit zal zien zodat de debiteur niet voor verassingen komt te staan en hierop kan anticiperen.

4. Denk mee

Zit je debiteur in financiële problemen? Denk mee om een passende betalingsregeling te treffen waarbij er in termijnen betaald kan worden.

5. Redelijke incassokosten

Onevenredig hoge incassokosten werken averechts. Er bestaat een grote kans dat de debiteur zich tegen je gaat keren. Met de nieuwe Wet Incasso Kosten (WIK) is er een maximum vastgelegd maar nog steeds worden er vaak hogere kosten berekend. Je kunt de debiteur extra motiveren om te betalen door geen incassokosten in rekening te brengen als er alsnog binnen 14 dagen wordt betaald.

Een gecertificeerd bureau werkt volgens NVI

Werk je met een incassobureau? Let dan op het NVI keurmerk. Dit geeft een bepaalde basiszekerheid dat je je incasso activiteiten uitbesteedt aan een betrouwbare partner die voldoet aan de eisen op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Incasseren: een correcte benadering en een reële doorbelasting van incassokosten. Basiszekerheid...want incasseren is mensenwerk en gaat verder dan het handelen volgens de door de wet- en regelgeving bepaalde normen en procedures.

Gelijkaardige publicaties