Crowdfunding
Terug naar overzicht
blog

Mag een bank geen geld verdienen?

De banken, die hebben het gedaan. Die mening is zo’n beetje iedereen toegedaan als het gaat om de vraag hoe we in de grootste financiële crisis in onze tijd zijn terechtgekomen. En hoewel de oorzaak misschien wel eerder van politieke aard (schuld belonen en bezit belasten) is, is het duidelijk dat de banken geenszins vrijuit gaan. Zo nu en dan dreigt echter de publieke opinie wat door te slaan en kan men het bank-bashing zelfs in de betere onafhankelijke media maar moeilijk onderdrukken.

ING weer Kop van Jut

Zo kreeg het arme ING vandaag weer op zijn kop in het FD. Het artikel is nog vrij neutraal, maar de commentaren op de sociale media liegen er weer niet om. Wat is er gebeurd? De voorloper van de ING, de Postbank, was gevraagd om begin jaren negentig de overheid bij te springen bij de financiering van een tunnel bij Alblasserdam. Er werden duidelijke afspraken gemaakt, de investeerder zou worden betaald naar het aantal auto’s wat er gebruik van zou maken. De rente destijds was rond de 6% voor achtjarige leningen (nu is dat circa 2%!) en op basis van deze beide criteria valt het rendement voor de ING en haar mede-investeerders wat hoger uit dan was bedoeld.

Totaalrendement van 9%

Berekeningen van het FD tonen aan dat er waarschijnlijk een totaalrendement gemaakt gaat worden van 9%. Dat lijkt hoog maar dat is het niet.

  1. Ten eerste was de rente destijds 6.2%, de 8-jarige rente. De dertigjarige rente lag rond de 8%. De 9% rendement, met al het risico van dien, is dus maar een procentje meer dan wat men zou hebben gekregen wanneer dat geld risicoloos in Nederlandse staatsobligaties zou zijn gestoken.
  2. Ten tweede waren de risico’s behoorlijk. De Postbank heeft dat in de contracten goed proberen af te dekken maar het was bijvoorbeeld behoorlijk lastig om een goede inschatting te maken van het verkeer in de komende 30 jaar, de onderhoudskosten en de stand van de rente.

Fileprobleem snel opgelost

Kijkend naar het totaalplaatje lijkt de overheid nu de schlemiel maar zij had wel snel het hardnekkige fileprobleem bij Alblasserdam opgelost. De huidige renteontwikkeling en de enorme toename van het autoverkeer was niet te voorzien.

Zonder de Postbank te betichten van liefdadigheid, kunnen we achteraf stellen dat zij behoorlijk haar nek uitgestoken heeft. En dan mag dat ook beloond worden als het toevalligerwijs goed uitpakt. Of je nou een bank bent of niet.

Gelijkaardige publicaties