Financiering
Terug naar overzicht
blog

Meer geld beschikbaar voor MKB

MKB profiteert van oprichting Hypotheek Instituut

Al jaren zijn de regering en de pensioenfondsen met elkaar in gesprek om de pensioenfondsen te bewegen meer geld in de Nederlandse hypotheekmarkt te steken. Gisteren was dan eindelijk de kogel door de kerk. De oprichting van het Nationale Hypotheek Instituut is een eerste zet van het kabinet om de pensioenfondsen te bewegen meer geld te steken in de Nederlandse economie. Door de banken te bevrijden van de topzware hypotheken (er staat voor €600 miljard aan hypotheken op de balansen) kunnen die meer geld vrijmaken voor het MKB. De pensioenfondsen van hun kant kunnen op deze manier een beter rendement maken dan de lage rente die zij momenteel krijgen via beleggingen in Nederlandse staatsobligaties.

 

Regering investeert via omweg

Hoewel de regering eigenlijk nauwelijks wil investeren in de Nederlandse economie, weet zij op deze manier toch aardig wat geld vrij te spelen voor het regionale bedrijfsleven. Naast het Hypotheek Instituut komt er ook een Nationale Investerings Instelling, waar Staat, verzekeraars en pensioenfondsen elk voor een derde in participeren. Deze NII zal gaan investeren in kleine regionale projecten maar ook woningcorporaties ontlasten door duurdere huurwoningen over te nemen waardoor de corporaties weer kunnen gaan investeren in nieuwbouw.

 

Pot voor MKB-kredieten

Als klap op de vuurpijl komt er nog een pot voor kleine zakelijke kredieten. Het zogenaamde MKB-fonds (niet te verwarren met de Amsterdamse instelling die obligaties uitgeeft en daarmee in MKB-bedrijven investeert) is een initiatief van de verzekeraars onder leiding van Delta Lloyd-topman Niek Hoek. Hoewel hier in eerste instantie slechts €140 miljoen mee gemoeid was, hebben de pensioenfondsen het nu aangevuld tot €250 miljoen. Het hoge aantal faillissementen de afgelopen jaren heeft ervoor gezorgd dat de pensioenfondsen nogal huiverig tegenover dit initiatief stonden.

De uitvoering hiervan is trouwens nog behoorlijk vaag, want de verzekeraars hebben natuurlijk niet de mensen in dienst om kleinere kredieten te beoordelen en te verstrekken. Misschien is het beter dat ze dit via de banken regelen.

 

Banken moeten kapitaal versterken


Van verzekeraars en pensioenfondsen hoeven we geen liefdadigheid te verwachten. Ze moeten rendement op hun investeringen maken om aan toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen. Ze zitten echter wel op een enorme pot met geld en hebben ook veel last van de langdurige lage rente. Daarom is het een fantastisch initiatief als zij op deze manier de banken kunnen bevrijden van hun knellende balansen. De banken moeten de komende jaren hun kapitaal versterken (lees hier de column van Mathijs Bouman hierover) om aan de strengere bankeisen te kunnen voldoen. Door dit initiatief hebben de banken meer ruimte om aandacht besteden aan kredietverlening aan het bedrijfsleven en het verlenen van nieuwe hypotheken.

 

Garantie overheid wassen neus

Ten slotte is het feit dat de overheid een soort van garantie moet afgeven aan de pensioenfondsen voor de aanschaf van de pakketten met hypotheken, een wassen neus. Die garantie geeft zij nu ook al impliciet aan het bankwezen. Die weten immers dat wanneer het mis gaat, de overheid met een vangnetje klaar staat.

Gelijkaardige publicaties