Artikel
Geschreven door Bruno Saman
Posted on 30-07-2013

MKB Beieren motor van Duitse economie

126 keer gelezen

Daar waar het consumentenvertrouwen in Nederland elke keer weer door zijn ondergrens zakt, is dat bij onze Oosterburen wel anders. De Duitsers hebben een grenzeloos vertrouwen in hun economie en staan te popelen om hun zuurverdiende centen over de balk te smijten. In de zesdelige serie van Nieuwsuur over het economische succes van Duitsland wordt in elke aflevering een andere deelstaat aangedaan. Gisteravond was de aftrap met de grootste en rijkste deelstaat van Duitsland: Beieren. De Oer Duitse deelstaat van braadworsten, bier en Bayern München blijkt de motor te zijn achter het grote Duitse economische succes. De sleutel van het succes zit in de toegewijde Beierse politiek die met een chirurgische precisie de middenstand in een zetel helpt en pampert waar nodig is.

Champions League wordt ook op economisch vlak gewonnen

De inwoners van Beieren omschrijven zichzelf als de Texanen van Duitsland. Of hun westerburen dat nu wel of niet een complimenteuze vergelijking vinden, zal de Zuid-Duitsers een rotzorg zijn. Hun deelstaat floreert en wint de Champions League op meerdere fronten. Enige trots is dan wel op zijn plaats. Daar waar nota bene Arjen Robben afgelopen voorjaar op Wembley met een lullig puntertje in de laatste speelminuten Bayern München ‘de cup met de grote oren’ bezorgde, weten de inwoners van de markante Zuid-Duitse deelstaat ook hoe ze op economisch vlak een finale moeten winnen. Duitsland is één van de weinige Europese landen waar de werkloosheid afgelopen jaren niet is toegenomen en de lonen blijven stijgen.

Geheim van de Beierse chef

In Beieren ligt de werkloosheid rond de twee procent en doen zowel de traditionele als de moderne familiebedrijven het erg goed. Nieuwsuur was gisteren te gast bij Rational G, een bedrijf dat sinds 1973 gespecialiseerd is in keukenapparatuur. Het bedrijf draaide vorig jaar een omzet van 435 miljoen euro en bekleedt in de mondiale lijst van leveranciers in de gastronomie de eerste plaats. Een combinatie van traditionele bedrijfsvoering en innovatieve producten vormt het geheim van de chef.

De Beierse succesformule richt zich met name op het stimuleren van het MKB. Spil achter het succes is het concept waarbij programma’s in het leven worden geroepen die tot doel hebben om innovatieve projecten voor het MKB te ontwikkelen. Het opleiden van echte vakmensen staat binnen het Beierse model centraal. Het maken van winst is hierbij de uitkomst van gepassioneerd vakmanschap, maar niet een doel op zichzelf. Opmerkelijk is dat deze cursussen door de Beierse middenstand zelf worden gegeven, waarbij het niet uitmaakt of de cursist nu bij datzelfde bedrijf werkt of voor de concurrent.

Jaloezie Nederlandse MKB

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland zullen met jaloerse blik de huidige economische situatie in Duitsland gadeslaan. Zij proberen al enige tijd het kabinet te temperen in hun bezuinigingsdrift. Alle inspanningen ten spijt. Door de bezuinigingswoede van politiek Den Haag wordt het kleine beetje aan consumentenvertrouwen dat de Nederlandse burger nog over heeft, aan flarden gereten alsof het ten prooi is gevallen aan een hongerige wolf. Wellicht dat een leerzame excursie van Nederlandse MKB’ers naar Beieren de huidige koers kan veranderen. En dan dus niet naar het Oktoberfest. Hoe moeilijk dat ook is!