Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

MKB-Financiering: Grond als duurzame investering

In een artikel in het FD van 8 oktober jongstleden wordt melding gemaakt van een nieuw alternatief voor MKB-financiering. Het gaat om de agrarische sector. Particuliere investeerders kopen grond en verpachten deze aan boeren. Opnieuw een goed initiatief waarvan zowel investeerders als ondernemers profiteren.

Nederlandse boer wereldwijd nummer 1

De boerenstand in Nederland is wereldwijd beroemd:

  • Ons Fries stamboekvee wordt overal ter wereld gebruikt om de melkproductie op een hoger niveau te krijgen
  • Onze melkproducten worden naar elke uithoek van de aardkloot geëxporteerd
  • Qua technologie,  productontwikkeling en omzet zijn onze melkfabrieken (als je ze zo nog mag noemen) ongeëvenaard.

Problemen Nederlandse agrarische sector

Toch heeft het Nederlandse boerengilde ook te kampen met een aantal moeilijkheden. Zo is de regelgeving voor boeren (door ons dichtbevolkte land) helaas ook ongeëvenaard in de wereld. Daarnaast is de grondprijs voor de boeren behoorlijk hoog, een hectare land kost tegenwoordig rond de € 30.000 in de goedkopere provincies tot € 50.000 in de duurdere provincies. Vergeleken met het buitenland (in Denemarken liggen de prijzen bijvoorbeeld om de helft lager) is de Nederlandse boer dus veel geld kwijt aan grond.

Hoge veevoederprijzen

Daarnaast lopen, mede door de dure grondprijzen, de voedselprijzen ook behoorlijk op. Een veelgebruikt voedermiddel, soja, moet worden geïmporteerd uit Noord- en Zuid-Amerika. Aan de andere kant staat de melkprijs (de prijs die de boer krijgt per liter melk) structureel onder druk. Een liter cola kost bijna tweemaal zoveel als een liter melk.

Banken terughoudend

Dit alles heeft ervoor gezorgd dat de Nederlandse banken terughoudend zijn wat betreft het financieren van de agrarische sector. Hierdoor is er ruimte ontstaan voor particuliere investeerders die hun geld enerzijds veilig weg willen zetten en anderzijds nog wel enig rendement willen. Grond is een hele veilige belegging, omdat het nooit weggaat, grond inflatiebestendig is en in tegenstelling tot geld niet bijgemaakt kan worden (even los van de diverse polders in Nederland).

Nadeel investeren in grond

Zijn er dan ook nadelen aan het investeren in grond? Ja, die zijn er:

  • Grondmarkt is illiquide
  • Rendement is laag
  • Pacht loopt vaak 7 jaar of langer

Het is dus vooral een investering voor de langere termijn waarbij de belangrijkste drijfveren  behoud van waarde en inflatiebestendigheid zijn. Tot slot is het mooi meegenomen dat de Nederlandse boer er ook bij gebaat is.

Gelijkaardige publicaties