Artikel
Geschreven door Nico Inberg
Posted on 15-08-2013

MKB Financiering: MKB in spotlight bij nieuwe geldinjectie ECB

47 keer gelezen

Het is ook de ECB een doorn in het oog dat de kredietverlening aan het MKB maar niet op gang wil komen. Om het Europese bankwezen te steunen heeft de ECB in 2011 en 2012 een ongekende hoeveelheid geld aan de banken uitgeleend. Deze zogenaamde LTRO-leningen (Long Term Refinancing Operations) hadden tot doel de banken voor eens en altijd uit de geldzorgen te halen. Voor de zekerheid schreven de meeste Europese banken voor in totaal €1000 miljard in (ja, u leest het goed) waardoor de geldmarkt enorm verruimde. Banken durfden dit geld echter niet te investeren in het bedrijfsleven maar zetten het zo veilig mogelijk weg.

Nieuwe voorwaarden LTRO

Volgens het FD is er van de oorspronkelijke €1000 miljard nog maar €200 miljard nodig. De verwachting is dan ook dat de ECB begin 2014 weliswaar met een nieuwe ronde LTRO-leningen komt, maar veel minder dan in 2011, en met andere voorwaarden. Over deze nieuwe voorwaarden wordt momenteel veel gesproken. Waarschijnlijk wordt het rentepercentage 0.5% en wordt er weer voor drie jaar uitgeleend. De ECB heeft namelijk al eerder dit jaar beloofd de rente de komende tijd zeer laag te houden om de wankele economische toestand in Europa goed het hoofd te kunnen bieden.

Gebundelde MKB-leningen overnemen

Om nu het MKB in Europa te steunen (of eigenlijk: de kredietverlening aan het MKB) zou de ECB normaal gesproken gebundelde MKB-leningen van de banken over moeten nemen. Zoals ze dat in de VS bijvoorbeeld met hypotheken doen. Maar de ECB heeft daar geen zin in, want zij begeeft zich dan op glad ijs omdat ze onvoldoende kennis en ervaring in huis heeft op dat gebied. Het alternatief is dat zij strikte voorwaarden verbindt aan de nieuwe LTRO-leningen. Banken zullen moeten voldoen aan bepaalde richtlijnen die de ECB gaat opstellen. Voor de ECB is dit goed te monitoren en de risico’s blijven bij de individuele banken liggen die wel de kennis en expertise in huis hebben.

Kredietverlening aan MKB weer op gang

Voor de banken is er nu geen excuus meer om de MKB-kredietverlening niet serieus onder de loep te nemen. Het goedkope geld samen met de licht aantrekkende economie moet voldoende reden zijn om de taken uit te gaan voeren waarvoor zij zijn opgericht: het overmaken van geld van degenen die willen uitlenen naar degenen die willen lenen. Misschien komt dan, in navolging van de rest van Europa, de economie in Nederland ook weer van de grond.

Meer weten over MKB Financiering?

Lees dan ook eerdere blogs over dit thema: