Artikel
Geschreven door Nico Inberg
Posted on 16-07-2013

MKB zoekt nieuwe financieringsbronnen

68 keer gelezen

De kredietverlening aan het MKB is verder afgenomen. Het aangescherpte kredietbeleid van de banken drukt volgens De Nederlandsche Bank de bedrijfsinvesteringen met 0.5 tot 1.5%. Overigens is DNB niet van zins hier iets aan de doen; de kapitaaleisen aan banken zullen niet worden versoepeld.

Zo ontstaat een situatie waarin iedereen op elkaar wacht. Het aantrekken van de economie zou uiteindelijk de doorslag moeten geven maar tot die tijd zit vooral het MKB klem. De banken trekken langzaam maar zeker hun handen af van de probleemsectoren zoals de bouw en het vastgoed. Door het grote aantal faillissementen in deze sectoren zijn banken kopschuw geworden.

Banken druk met zichzelf

Je kunt het de banken niet eens kwalijk nemen. Ze komen zelf uit een beroerde situatie (vijf jaar geleden waren op papier bijna alle banken failliet) en zijn druk bezig het geschonden blazoen weer op te poetsen. De aangescherpte kapitaaleisen van de toezichthouders zorgen ervoor dat de banken weinig bewegingsruimte hebben. Er zal dus een andere manier gevonden moeten worden om het MKB van geld te voorzien.

Garanties van de overheid

Het afgeven van garanties door de overheid is al gebeurd maar heeft niet het gewenste effect. Banken maken er maar mondjesmaat gebruik van. Banken? Ja, banken. De geldvoorziening gaat via de banken en dat is moeilijk te omzeilen. De overheid moet er op haar beurt wel alles aan doen om het consumentenvertrouwen omhoog te krijgen.

Toch moet er een mogelijkheid zijn geld van investeerders naar het MKB te loodsen. De rente is namelijk laag en investeerders willen graag een beter rendement dan de 1.5% rente die ze nu op een deposito krijgen.

MKB moet zelf handschoen oppakken

Er staat veel geld langs de zijlijn. Spaarders willen een hogere rente maar krijgen die niet. De rente is laag maar de banken zijn niet bij machte of van zins het geld door te plaatsen. Het wordt in ieder geval tijd dat het MKB en de consumenten ook van de lage rente gaan profiteren. Dat is een eerste vereiste. De overheid zal strenger moeten toezien op de opslagen die banken op leningen hanteren.

Het MKB zal verder met goede duidelijke voorstellen moeten komen. Het belangrijkste maar ook moeilijkste punt is de potentiële investeerder ervan te overtuigen dat er wel degelijk kansen liggen in het MKB. De functie van een bank valt moeilijk over te nemen, maar er zijn zeker constructies te bedenken waarbij het geld rechtstreeks van beleggers/investeerders/spaarders richting bedrijfsleven gaat. Er wordt al gekeken naar MKB-obligaties maar te denken valt ook aan beleggingsfondsen die in het MKB investeren.

Het MKB zal creatief moeten zijn maar wel zelf de handschoen moeten oppakken. De bal ligt nu bij het MKB zelf.