Artikel
Geschreven door Graydon
Posted on 18-04-2013

Mkb’ers moeten cijfers bekend maken om geld te kunnen lenen bij banken

38 keer gelezen

Sinds het begin van de crisis klagen ondernemers dat de banken de kredietkraan hebben dichtgedraaid. Een set nieuwe afspraken, ondersteund door het ministerie van EL&I, moet er voor zorgen dat vooral het aantal klachten van bedrijven over kredietafwijzingen afneemt. Banken hebben beloofd zich meer te verdiepen in de ondernemer en zijn bedrijf, en ondernemers zullen door beter gemotiveerde afwijzingen meer begrip gaan krijgen voor de beslissing van de bank. Of de afspraken ook tot meer kredietverlening zullen leiden, is ongewis.

Gertjan Kaart, Algemeen Directeur Graydon Nederland: ‘De politiek en ondernemers realiseren zich nog te beperkt hoe belangrijk financiële transparantie is bij het nemen van kredietbeslissingen door banken. Banken en verzekeraars gebruiken informatie en de kredietbeoordelingen om een goed beeld te krijgen van klanten met wie ze zaken doen en bepalen zo hun leveringsvoorwaarden. Zij geven betere kredietvoorwaarden bij een volledig bedrijfsprofiel wanneer een positieve kredietbeoordeling is vastgesteld.’

De gebrekkige uitvoering van de deponeringsplicht van jaarcijfers kenmerkt de beperkte transparantie van financiële gegevens over het Nederlandse bedrijfsleven. Graydon berekent dat (november 2011), 58% nog niet haar jaarcijfers heeft openbaar gemaakt.