Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

Nederland besmet met het faillissementsvirus?

“Niederlande infiziert?”, staat er te lezen in een rapport van Creditreform in Duitsland, een evenknie van Graydon. Het rapport werd begin deze week gepubliceerd.

Internationaal zakendoen

De lidstaten van de Europese Unie drijven onderling de meeste handel (2/3). Gezamenlijk vormen de lidstaten de grootste gemeenschappelijke markt ter wereld. De economische situatie in de Europese Unie is precair; de banken- en eurocrisis nog niet opgelost. Vooral voor het MKB dat vaak niet internationaal vertegenwoordigd is, zijn het  lastige tijden. Doet u zaken in het buitenland? Dan is voorzichtigheid geboden. Probeer het risicoprofiel van uw zakenrelatie zo goed mogelijk in te schatten.

Nederland wint bronzen medaille

Het aantal faillissementen in heel West- Europa is met 2,6 procent toegenomen ten opzichte van 2011. Nederland staat op nummer drie als het gaat om de toename van het aantal faillissementen in 2012. Op nummer één en twee staan respectievelijk Portugal (+41,6%) en Spanje (+32%). Na Nederland (+19,4%) komt Italië (+13,5%). Geen benijdenswaardige bronzen medaille dus. Volgens Creditreform is dit in Nederland veroorzaakt door de vastgoedbubbel die uiteengespat is. Dalende huizenprijzen die uiteindelijk tot een correctie van de huizenmarkt zullen leiden en hopelijk een nieuw evenwicht.

Duitsland geeft het goede voorbeeld

Bent u van plan (nog meer) zaken te doen met Duitsland? Dan is er goed nieuws. Onze Oosterburen tonen aan de crisis enigszins te kunnen beteugelen. Zo is het aantal faillissementen in 2012 met 5% gedaald. De “grote 3” (naast Duitsland zijn dit:  Frankrijk -2,4% & UK -3,9%) geven sowieso in dit opzicht het goede voorbeeld. Winnaar is overigens niet-EU-land-Noorwegen met een daling in faillissementen van -12,4%.

Kijk uit met Zuid Europa

Portugal, Spanje en Italië zijn risicovolle landen. Deze landen hebben een hoge overheidsschuld (in % van het BBP) en negatieve begrotingssaldi. Verder hebben bedrijven in Zuid-Europa volgens Creditreform te kampen met een gebrek aan eigen kapitaal, een slechte betalingsmoraal bij klanten en moeilijkheden met de financiering. Daar bovenop komen de overheidsbezuinigingen. Een vergelijkbaar beeld geldt waarschijnlijk voor Griekenland, maar de cijfers vanuit dat land zijn niet volledig waardoor het niet opgenomen is in de ranglijst.

In een volgend blog zal ik ingaan op de betalingstermijnen in West-Europa, de door faillissementen betroffen sectoren en een vergelijking trekken met Oost-Europa en de Verenigde Staten in dezelfde periode.

Gelijkaardige publicaties