Is Nederland nog steeds aantrekkelijk als vestigingsland?

Wordt Nederland nog steeds gezien als belastingparadijs of zijn we niet meer zo aantrekkelijk als eerst? Lees het in dit blog!

Een onderzoek van PWC en de Wereldbank uit 2014 toonde aan dat we in die periode minder aantrekkelijk werden als vestigingsland voor buitenlandse bedrijven. Het ingewikkelde belastingstelsel zou hiervoor de oorzaak zijn. Is Nederland echt zo achteruit gegaan als gedacht werd? 

Chapter 1

Ons belastingstelsel

Een artikel van de NOS schrijft dat in 2023 de aantrekkelijkheid van Nederland aan het afnemen is. Wel wordt duidelijk dat het verschilt per bedrijf. De belangrijkste reden dat bedrijven niet meer in Nederland gevestigd willen zijn is het belastingklimaat. De wet- en regelgeving maakt het ondernemen lastig en het belastingklimaat gaat achteruit.

De voordelen die het Nederlandse vestigingsklimaat biedt worden tegenwoordig in veel andere europese landen ook aangeboden. Het is dan ook niet gek dat één op de vijf multinationals overweegt om Nederland te verlaten als vestigingsland. 

Chapter 1

Taal en onderwijs

De taalgevoeligheid van de Nederlanders is wijd en zijd bekend. Nederlanders zijn van oudsher een naar buiten gericht volk wat leefde van de handel. Daardoor is het taalgevoel van de Nederlanders op een hoog niveau. Dat maakt dat buitenlandse bedrijven graag in Nederland opereren. Uit de door EF Education First samengestelde EF English Proficiency Index (EPI, de eerste internationale ranglijst voor Engelse taalvaardigheid) blijkt dat Nederland in 2023 wereldwijd op nummer 1 staat van de 113 geteste niet-Engelstalige landen. 

 

Chapter 1

Geografische locatie en infrastructuur

De locatie van Nederland in Europa is een groot voordeel voor buitenlandse investeerders. Schiphol is een van de grotere luchthavens in de wereld en onderhoudt dagelijks lijndiensten met zowel Amerikaanse als Aziatische steden. Daarnaast is het wegen- en spoornetwerk veel beter dan in andere Europese landen. Het internationale karakter van onze grote steden zorgt daarnaast voor een extra aantrekkingskracht op expats voor het hogere kader dat mee komt met het buitenlandse bedrijf. Ook de telecommunicatie-infrastructuur is van een hoog niveau.

Chapter 1

Politieke en sociale rust

Hoewel het voor ons Nederlanders wel eens anders lijkt, is onze politieke situatie vergeleken bij het buitenland een oase van rust. Het polderen is door onze politici en de sociale partners tot kunst verheven. De vakbonden zijn gematigd en stakingen komen slechts sporadisch voor.

Chapter 1

Verschillende signalen

Het Nederlandse vestigingsklimaat is absoluut in de achteruitgang, maar het blijft voor veel buitenlandse bedrijven nog steeds een aantrekkelijk vestigingsland. Bedrijven als Shell en Unilever hebben Nederland in de afgelopen jaren verlaten, maar nieuwe buitenlandse bedrijven komen Nederland ook nog binnen.

De eerder genoemde redenen spelen hier een grote rol bij. Toch staat Nederland, zelfs met de achteruitgang van het belastingklimaat, nog in de top 20 landen die als belastingparadijs gezien worden. Er zijn zeker tekenen dat het slechter gaat met de aantrekkelijkheid van het nederlandse vestigingsklimaat, maar de huidige situatie is geen ramp.

Whitepapers

De laatste best practices in credit, risk en data management.

B2B e-commerce gamechanger

Mis geen omzet meer in het weekend en in de avonduren

Is uw bedrijf financieel gezond?

5 kengetallen die impact hebben op uw kredietwaardigheid

Gerelateerde blogartikelen

De laatste trends in credit, risk en data management.