Zuivelsector
Terug naar overzicht
blog

Nederlandse overheid subsidieert investeringen MKB in Afrika

Zo slecht bedoelen ze het allemaal nog niet in Den Haag. Het huidige beleid van Ontwikkelingssamenwerking gaat zich meer richten op handel in plaats van hulpverlening en dit betekent dat er zakken met geld beschikbaar worden gesteld voor ondernemers die willen investeren in Afrika. Vele Afrikaanse markten zitten momenteel in de lift en de uitdijende middenklasse betaalt als uiting van status het liefst de volle mep voor hun luxe producten. Nou, als dat geen cashen wordt voor de Nederlandse MKB’ers. Een applausje voor Minister Ploumen en haar collega´s. Waar liggen voor ondernemers de kansen en voor welke valkuilen moet gewaakt worden?

 

Afrika van kolonialistische kleurplaat tot investeringswalhalla

Uit onderzoek van het advocatenkantoor Freshfields blijkt dat Afrika  belangrijk is geworden als locatie voor investeringen door bedrijven die zoeken naar mogelijkheden voor fusies en overnames. De aanhoudende groei op de Afrikaanse markten is indrukwekkend. Afgelopen tien jaar zijn investeringen in de mijnbouwindustrie de aanjager van explosieve economische groei geweest. Met 1.190 transacties in totaal is er voor 87,6 miljard dollar in de Afrikaanse grondstoffenindustrie gepompt door buitenlandse investeerders. Dat dit voor onze boorvrienden van Shell in Nigeria nog een vervelend staartje heeft gekregen, hoef ik u inmiddels niet meer uit te leggen.

Het continent dat voornamelijk bekend staat om zijn ongerepte natuur, betoverende safari´s, wrede burgeroorlogen en koloniale erfenis, klopt economisch nu ook op de deur. En belangrijker, vanuit ons perspectief: het begint zich steeds meer te ontpoppen als een investeringswalhalla. Als de risico´s dan ook nog eens gedekt worden door subsidies en de winsten keurig op uw bankrekening kunnen worden bijgeschreven, is het tijd om actie te ondernemen. Zeker als u in eigen land geconfronteerd wordt met tegenvallende groeicijfers.

 

Gat in de markt voor detailhandel en farmaceutische industrie

De detailhandel in Afrika begint zich steeds meer te profileren als een belangrijke sector voor buitenlandse investeerders. Onlangs opende kledingfirma H&M een productiehuis in Ethiopië. De kostprijs ligt hier meer dan twee keer zo laag als in China. Quote 500 coryfee Rob Heilbron is voor u alvast de Afrikaanse markt aan het verkennen. De voormalig lingeriegoeroe van Sapph (hij verkocht het bedrijf onlangs aan Roland Kahn) is aan het experimenteren of zijn lingerieartikelen in Kenia net zo gemakkelijk over de toonbank vliegen als in Nederland. Binnen afzienbare tijd volgen nog filialen in Marokko, Ethiopië, Uganda, Tanzania, Rwanda en Ghana (allemaal landen waar je op subsidie uit Den Haag kunt rekenen). Ook de farmaceutische industrie is een booming business. Doordat de geboortecijfers de pan uitrijzen zijn er niet genoeg anticonceptiepillen aan te slepen. Met name in Nigeria kun je hier goede zaken meedoen.

 

Managen van risico´s cruciaal

Het investeringsklimaat in Afrika is de laatste jaren een stuk aantrekkelijker geworden omdat regeringen hun wetgeving hebben 'verschoond' en de bureaucratie op grote schaal hebben aangepakt. Bovendien worden steeds meer dictators afgezet en vervangen door een democratisch verkozen regering. Er zijn echter ook duidelijke risico's die u niet kunt veronachtzamen. Zo vormt corruptie in vele landen een meer dan hardnekkig probleem. U kunt zichzelf op voorhand hier tegen wapenen door zogeheten beschermingsprotocollen.

Bovendien speelt politieke instabiliteit veel Afrikaanse landen vandaag de dag helaas nog parten. Bestaande internationale verdragen kunnen hierbij als gereedschapskist fungeren om misstanden te voorkomen. Erg belangrijk hierbij is dat u als investeerder op voorhand uw huiswerk heeft gedaan. Dit betekent dat uw investering moet worden gestructureerd en vormgegeven door een rechtssysteem dat in uw voordeel werkt. Het lokale recht hoeft hierbij niet logischerwijs het toepasselijke recht te zijn. Ten slotte, maar dit geldt natuurlijk voor elk investeringsklimaat, moet u goed geadviseerd aan de start verschijnen om al deze risico´s te kunnen beteugelen.

Subsidie aanvraag vóór 26 augustus 2013

Lees meer:
> Tot € 750.000 PSI-subsidie voor concrete investeringen in Afrika en het Midden-Oosten

Gelijkaardige publicaties