Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

NIBE SVV en Graydon Academy bundelen hun krachten

Sinds 15 maart 2013 hebben NIBE SVV en Graydon Academy hun krachten gebundeld. Beide ondernemingen hechten veel waarde aan goed opgeleide medewerkers in het creditmanagement vak bij bedrijven en banken. Zeker in deze tijd waar de financiering van een onderneming geen vanzelfsprekendheid is, neemt het belang van creditmanagement en debiteurenbeheer fors toe.

Aan het woord is Frans van den Heuvel, Manager Trainingen en Interne opleiding bij Graydon Nederland:

"In veel bedrijven zijn er de laatste jaren stevige stappen gemaakt als het gaat om debiteurenbeheer en creditmanagement. Maar dat we het terugdringen van het saldo openstaande debiteuren zo hard nodig zouden hebben om onze onderneming überhaupt gezond te kunnen financieren, is voor veel ondernemers en banken toch wel als een verrassing gekomen. Jarenlang hebben ondernemers betrekkelijk eenvoudig gebruik kunnen maken van bankkredieten, waarbij banken ook graag klaar stonden om deze kredieten te verlenen. Het is natuurlijk een open deur als ik zeg dat dit anno 2013 compleet veranderd is. Het gezond financieren is voor bedrijven en banken tegenwoordig een hele klus.

Dat creditmanagement in dit traject een sleutelrol kan spelen, wordt steeds duidelijker. Banken zouden er goed aan doen bij ondernemers veel meer te hameren op het belang van snelle betaling van klanten. Accountmanagers van banken kunnen heden ten dage niet wegkomen door alleen op een hoog saldo te wijzen, maar zullen daadwerkelijk klantwaarde moeten creëren door ook op dit terrein naast de ondernemers te gaan staan en hen te voorzien van goede adviezen en aanbevelingen.

Voor de accountmanager zelf is er ook veel te halen door met de ondernemer in gesprek te gaan over creditmanagement. Het geeft hem namelijk inzicht in de manier van werken van de ondernemer. Wat zegt het over de ondernemer en zijn bedrijfsvoering op het moment dat het creditmanagement niet op orde is in termen als alertheid, focus en betrouwbaarheid?

Maar nog meer geldt dat de accountmanager hier zijn rol als adviseur echt kan oppakken en zo het onderscheid maakt  tussen adviseur van de ene of van de andere bank.

We bespraken zojuist al dat beter creditmanagement de financierbaarheid van een onderneming bevordert. In de praktijk betekent dit daarom ook dat financieringen die het nu (net) niet halen wel af te sluiten zijn op het moment dat de post debiteuren op de balans van de ondernemer op een veel lager niveau zou zijn. Al jarenlang geeft het gebruik van een kredietverzekering ruimere financieringsmogelijkheden. Waarom zou dat niet kunnen gelden als de ondernemer zijn risico’s en de kosten van debiteuren op een andere wijze perfect in de hand heeft?  Daarmee kunnen we onze huidige economie een belangrijke steun in de rug geven. De ondernemer kan investeren; de bank kan financieren; en de economie kan opbloeien.

Met deze gedachten in ons achterhoofd zijn we de samenwerking aangegaan.

Alle partijen die betrokken zijn bij het financiële reilen en zeilen van onze ondernemingen zijn bij goed creditmanagement gebaat en daar horen natuurlijk goede opleidingen bij. Voor de ondernemer die moet leren hoe hij snel betaald krijgt; en voor de bankaccountmanager om zijn rol als adviseur een betere invulling te geven."

Gelijkaardige publicaties