Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

NL Ondernemingsfonds is geboren!

Gisteren was dan eindelijk de langverwachte gongslag voor het inluiden van het grootste MKB-Fonds van Nederland. Het NL Ondernemingsfonds is een initiatief van banken ING, ABN Amro en Rabobank, pensioenuitvoerders MN en Syntrus Achmea, vermogensbeheerder Robeco en beursbedrijf Euronext Amsterdam. Zij zullen het MKB vanaf heden de – broodnodige – leningen verschaffen. 

Een combinatie van bank- en fondsfinanciering vanaf 10 miljoen

Het NL Ondernemingsfonds wordt beheerd door Robeco. Vanaf  medio 2014 krijgt het MKB de kans om een lening aan te vragen, welke in eerste instantie een omvang dienen te hebben van minimaal 10 miljoen euro. Wel zijn er plannen om het instapbedrag te verlagen, zodat ook kleinere bedrijven kunnen profiteren. De lening zal bestaan uit een combinatie van bank- en fondsfinanciering. 

Hoge drempel bankleningen MKB

Het is ondernemers een doorn in het oog dat het aanvragen van een financiering in de loop der jaren lastiger is geworden. Onder druk van toezichthouders en autoriteiten worden banken aangezet tot  een prudenter financieringsbeleid.  De andere kant van de medaille is dat banken rekening moeten houden met verhoogde risico’s bij investeringen als gevolg van de uitdagende economische omstandigheden. De jaren van stilstand en recessie hebben een zware wissel getrokken op het MKB. Met name bedrijven die zich richten op de binnenlandse markt, hebben alle zeilen bij moeten zetten.  Deze verminderde winstresultaten leiden juist tot een grotere behoefte aan leningen, doordat het bedrijfsleven - en in het bijzonder het MKB - beschikt over minder eigen middelen om nieuwe investeringen te kunnen doen. Het NL Ondernemingsfonds kan mogelijk de groeiende behoefte aan vreemd vermogen opvangen. 

Betere financieringsvoorwaarden door gespreid risico

Als reactie op de strengere eisen, richt de markt zich steeds meer op alternatieven voor bankleningen. Crowdfunding is een goede oplossing voor kleinere investeringen, maar voor grotere bedragen biedt dit echter (nog) geen uitkomst
De constructie van het NL Ondernemingsfonds springt hier goed op in en met de steun van de drie grote banken heeft dit project een grote kans van slagen. Banken lenen namelijk veel eerder geld uit, wanneer het ondernemersrisico door een andere partij wordt gefinancierd. Als het fonds dit risico financiert kan de bank, met als garantie een degelijk onderpand, het resterende deel van de gevraagde lening financieren. De bank hoeft voor dit deel dan relatief weinig risico-opslag te rekenen, waardoor zorgt voor betere financieringsvoorwaarden en een relatief lage rente

OOK: Ondernemend Oranje Kapitaal

Later dit jaar wordt ook nog de introductie van het Oranje Ondernemersfonds (OOK) verwacht, van oud-ING-topman Jan Hommen. Deze initiatieven kunnen de wederopstanding van de Nederlandse economie een flinke duw in de rug geven.

Gelijkaardige publicaties