Artikel
Geschreven door Eveline aan de Wiel
Posted on 23-12-2014

Nog veel winst te behalen met Business Intelligence

267 keer gelezen
Nederlandse bedrijven benutten nog lang niet alle mogelijkheden die Business Intelligence (BI) biedt. Dat bleek onlangs uit onderzoek van IT-dienstverlener Sogeti en Business Information Magazine. Slechts 4 procent van de Nederlandse organisatie heeft op elk moment inzicht in de dagelijkse business. Welke winst kunt u behalen door slim gebruik te maken van BI?
 
Bedrijven benutten nog lang niet alle mogelijkheden die Business Intelligence (BI) biedt. Dat bleek onlangs uit onderzoek van Sogeti en Business Information Magazine. Welke winst kunt u behalen door slim gebruik te maken van BI?

Wat is Business Intelligence?

Business Intelligence (letterlijk: bedrijfsintelligentie, afgekort BI) staat voor het inwinnen van belangrijke informatie voor uw bedrijfsvoering op basis van data-analyse. Waar staat uw organisatie, waar gaat u naartoe en hoe komt u daar? Door slim gebruik te maken van de data die voorhanden is, verkrijgt u waardevolle inzichten waarmee u kunt anticiperen op veranderingen, snel kansen kunt grijpen en bedreigingen voor kunt zijn. Uit het onderzoek van Sogeti blijkt dat BI door Nederlandse organisaties voornamelijk wordt ingezet voor financieel management (finance & control), gevolgd door het verbeteren van de klantbeleving en het optimaliseren van diensten en producten. 
 

Waarom laten bedrijven kansen liggen?

Op dit moment heeft slechts een zeer klein deel van de bedrijven realtime inzicht in de dagelijkse business. Als belangrijke uitdagingen voor het effectief inzetten van BI noemen de respondenten van het onderzoek beperkingen in het budget, de bedrijfscultuur (het veranderingsvermogen van de organisatie) en het analyseren en interpreteren van de verkregen inzichten. Het merendeel van de Nederlandse organisaties noemt dan ook Analytics als belangrijkste domein waarin de komende periode geïnvesteerd zal moeten worden.
 

Hoe kan het beter?

Vorige week werd bekend dat het HagaZiekenhuis zijn dienstverlening gaat verbeteren met behulp van BI. Het ziekenhuis gaat het platform QlikView gebruiken om data te verzamelen en de besluitvorming te versnellen en verbeteren. Deze oplossing biedt het ziekenhuis de mogelijkheid om grote hoeveelheden data met elkaar te matchen, zoals de bezetting en het ziekteverzuim met het financiële en productiesysteem, maar ook de patiëntveiligheid. BI stelt het ziekenhuis in staat sneller patronen te ontdekken, betere kwaliteitsaudits op te stellen en de sturing aan het personeel te verbeteren. Randy Kiemeney, hoofd Managementinformatie en BI bij het HagaZiekenhuis, licht in het nieuwsbericht toe hoge verwachtingen te hebben van de nieuwe BI-oplossing. “Onze kosten zullen hierdoor niet alleen dalen, we krijgen er meer voor terug. Nu kunnen we daadwerkelijk handen en voeten geven aan meer doen met minder.”
 

Aan de slag!

Wilt u weten hoe u een voorsprong behaalt op de concurrentie? Op initiatief van Heliview is onlangs de nieuwe website AnalyticsToday.nl gelanceerd. Op deze kennissite vindt u onder meer praktijkvoorbeelden, tips en blogs over de laatste ontwikkelingen in de markt.
 
Meer weten over Business Intelligence?