Artikel
Geschreven door Eveline aan de Wiel
Posted on 12-06-2014

Ongebruikelijke transactie? Meldplicht Wwft wet onthult 1 miljard euro.

491 keer gelezen

Op grond van de Wet ter voorkoming van Witwassen en Financiering van Terrorisme (Wwft) hebben meldplichtige instellingen vorig jaar 202.164 ongebruikelijke transacties gemeld. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU-Nederland). Ruim 25.000 transacties werden verdacht verklaard en zijn verstrekt aan de opsporing. In totaal is met de verdachte transacties 1,1 miljard euro gemoeid.

Wwft wet

Om de financiering van terrorisme en witwassen te voorkomen, geldt voor bepaalde bedrijven een wettelijke verplichting om de identiteit van klanten te controleren en ongebruikelijke transacties te melden bij de FIU-Nederland - op basis van de Wwft wet. De meldplicht geldt onder meer voor banken, creditcardmaatschappijen en trustkantoren.

Zo dient een creditcardmaatschappij onder meer melding te maken van contante stortingen ten gunste van een creditcardrekening vanaf 15.000 euro. De FIU-Nederland registreert en analyseert de meldingen om te beoordelen of ze van belang kunnen zijn om misdrijven te voorkomen of op te sporen. Dit jaar bestaat de meldplicht voor ongebruikelijke transacties in Nederland twintig jaar.

Op grond van de Wet ter voorkoming van Witwassen en Financiering van Terrorisme (Wwft) hebben meldplichtige instellingen vorig jaar 202.164 ongebruikelijke transacties gemeld.

Ongebruikelijke transacties

Hennie Verbeek-Kusters, hoofd van de FIU-Nederland, schrijft in het voorwoord van het jaarverslag van 2013 dat zij zeer tevreden is over de betere kwaliteit van de meldingen die vorig jaar door de FIU-Nederland werden ontvangen. De 25.321 verdacht verklaarde transacties leveren volgens Verbeek-Kusters een waardevolle bijdrage aan opsporingsonderzoeken en handhavingsactiviteiten van de FIU-Nederland. Vorig jaar zijn volgens de organisatie niet alleen veel witwasdossiers overgedragen aan de opsporing, maar ook een groot aantal dossiers rondom toeslagenfraude, btw-fraude en uitkeringsfraude. Verder zijn risicoprofielen gedeeld op het gebied van de financiering van terrorisme en zijn dossiers gemeld die kunnen worden gerelateerd aan mensenhandel, kinderporno en drugs.  

Meldverzuim

Meldplichtige instellingen die geen melding maken van ongebruikelijke transacties, zijn schuldig aan overtreding van de Wwft wet en lopen risico op vervolging of een sanctie, boete of dwangsom. Zo schreef ik in een eerder blog over boetes van duizenden euro’s die in oktober vorig jaar door de rechtbank zijn opgelegd aan ondernemers, bijvoorbeeld aan een botenverkoper voor het accepteren van grote contante bedragen zonder om een kopie van het identiteitsbewijs van een koper te vragen.

Customer Due Diligence-rapport

Graydon biedt haar klanten toegang tot het Customer Due Diligence-rapport, gebaseerd op de Graydon database met alle actieve en inactieve bedrijven in Nederland. Het CDD-rapport brengt de UBO’s (Ultimate Beneficial Owners of uiteindelijk belanghebbenden) van een bedrijf in kaart en het pad daarnaartoe. Kijk voor meer informatie op de website van Graydon.

Meer weten over ongebruikelijke transacties of de Wwft wet? Extra informatie kunt u vinden op de wikipagina over complianceUBO en WWFT.

Wilt u zeker weten dat u voldoet aan de Wwft wetgeving? Download dan direct gratis onze ePaper met het stappenplan Wwft.
Stappenplan Wwft downloaden