Ontmoet de 6 type wanbetalers

Bij het ondernemerschap horen helaas ook risico's, zoals het niet betaald krijgen van uw rekeningen. Met welke wanbetalers kunt u zoal te maken krijgen? Lees hier 6 type wanbetalers.

3 Min
27/08/2023

Nederlandse ondernemers leveren massaal op krediet. Ze handelen op basis van wederzijds vertrouwen. Een mooie gedachte, maar toch krijgen velen van u helaas uw rekening niet op tijd betaald, of in sommige gevallen helemaal niet. Met welke wanbetalers kunt u zoal te maken krijgen? De 6 type wanbetalers op een rij:

Chapter 1

1. De onvermogende wanbetaler

Deze wanbetaler zit in de financiële problemen en kan de factuur niet op tijd betalen. Hij heeft weinig geld en besluit dat andere schuldeisers voor gaan. Uit onderzoek van Atradius naar betalingstermijnen (2021) blijkt dat onvoldoende beschikbaarheid van middelen de voornaamste reden is voor wanbetaling van B2B-klanten.

Tip: Een goed incassobureau heeft inzicht in de financiële situatie van de klant. Met dit inzicht bepalen de incassospecialisten met welke aanpak een bedrijf het snelst zijn geld ontvangt en wordt de debiteur gevolgd tijdens het traject.

Chapter 1

2. De aanvechter

De debiteur is het niet eens met de factuur omdat hij ontevreden is over de geleverde diensten of producten. Wanneer dit onterecht is en u er niet met hem of haar uitkomt, is het zaak om snel een incassotraject te starten.

Tip: Een goed incassobureau beoordeelt de inhoudelijke kant van de zaak én houdt rekening met het belang van een goede klantrelatie.

Chapter 1

3. De opzettelijke wanbetaler

Deze debiteur neemt gewoon uitstel van betaling. Hij heeft voldoende cashflow, maar door laat te betalen, kan hij er zelf rente uit trekken. Komt heel veelvuldig voor bij de grote corporate bedrijven. 

Chapter 1

4. De lakse wanbetaler

Deze wanbetaler heeft zijn administratie niet goed georganiseerd waardoor hij geen aandacht heeft voor uw factuur. Hij neemt het niet zo nauw en ziet wel wanneer hij de factuur betaalt.

Chapter 1

5. De oplichter

Uw klant besodemietert de boel en is nooit van plan geweest te betalen!

Chapter 1

6. De failliette wanbetaler

De debiteur heeft inmiddels zijn bedrijf gesloten omdat het failliet is.

Tip: Een goed incassobureau checkt de debiteur eerst op calamiteiten, zoals een faillissement, zodat onnodige incassokosten worden voorkomen.

Wat is de beste reactie op debiteurensmoezen? Dat leest u in onze cheat sheet!

Whitepapers

De laatste best practices in credit, risk en data management.

Zakendoen: Wat u moet weten

Vergroot de winstgevenheid van uw bedrijf.

Wanbetaling voorkomen

12 maatregelen om wanbetaling te voorkomen.

Gerelateerde blogartikelen

De laatste trends in credit, risk en data management.