Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

Onvrede bij franchisenemers

Steeds vaker blijkt dat franchisenemers ontevreden zijn over hun franchisegever.

Onvrede bij SNS Bank

Zo ook bij SNS Bank. De Vereniging van Franchisenemers van de SNS Bank heeft onlangs haar beklag gedaan bij het bestuur van de SNS Bank waarbij zij hun onvrede uitspraken over de trage besluitvorming bij de SNS Bank. De franchisenemers vinden dat zij onvoldoende worden geïnformeerd over belangrijke zaken die een zeer grote invloed hebben op hun dagelijkse bedrijfsvoering. De franchisenemers komen hierdoor steeds meer onder financiële druk te staan.

De vraag naar financiële producten neemt af waarmee de financiële markt op zijn kop komt te staan. Dat is onder andere het gevolg van een kelderende huizenmarkt en het provisieverbod. De adviseurs zijn nu genoodzaakt de klanten een vergoeding te laten betalen voor het verkrijgen van een advies. Klanten zijn daartoe niet altijd bereid. De franchisenemers eisen dan ook dat er concrete maatregelen worden getroffen en dringen aan op een verbetering van het verdienmodel. In de ogen van de franchisenemers dreigt het hele franchiseconcept te mislukken.

Onvrede bij HEMA en Bakkerij Bart

Als wij de berichten uit de media mogen geloven, zijn er ook bij de Hema en Bakkerij Bart spanningen tussen de franchisenemers en franchisegever. Hier gaat het onder andere over de prijs die franchisenemers moeten betalen voor brood en gebak als ook over de kosten die gepaard gaan met marketingactiviteiten waaraan franchisenemers moeten meebetalen.

Marge en omzet onder druk

De huidige tijd brengt met zich dat marges en omzetten onder druk komen te staan. Dit kan leiden tot spanningen. Juist dan is het van belang dat franchisenemer en franchisegever met elkaar in overleg blijven over belangrijke wijzigingen en het te voeren beleid. Franchisenemer en franchisegever hebben immers een gedeeld belang, zijnde het optimaliseren van de omzet. Een goed franchisecontract is van belang. Een goed franchisecontract voorziet in scenario’s hoe met elkaar om te gaan in goede en in slechte tijden.

Omvang franchise sector in Nederland

Nederland telt op dit moment 796 franchiseformules. Opgeteld gaat het daarbij om circa 29.919 vestigingen, 261.000 medewerkers en een omzet van bijna 30,7 miljard euro. Elk jaar is er weer sprake van een toename van het aantal formules. Hier zit groei en het zou dan ook zonde zijn indien dit anders wordt.

Goede strategie wederzijds belang

Daarom is het bepalen van een goede strategie, waarin het wederzijdse belang van franchisenemer en franchisegever verankerd ligt, essentieel voor het slagen van het franchiseconcept. Het beste is om al bij het redigeren van een franchiseovereenkomst alle scenario’s uit te denken, te regelen en vast te leggen. Is dit niet gebeurd, dan is overleg of mediation een goed alternatief.

Gelijkaardige publicaties