Woningmarkt
Terug naar overzicht
blog

Prinsjesdag: Kabinet giet eindelijk smeerolie in economie

Prinsjesdag 2013 is geen feest geworden voor Nederland. De crisis maakt zich heviger dan ooit bemerkbaar en het kabinet ontkomt niet aan een nieuwe reeks van pijnlijke maatregelen. Hoewel het ‘slechts’ om € 6 miljard aan extra bezuinigingen gaat, zal de bevolking dit wel gaan voelen. Juist omdat er al zoveel bezuinigd is. Ondanks alle pijnlijke maatregelen wordt er ook vooruit gekeken. In Europa is immers weer enig optimisme te bespeuren nu het afgelopen kwartaal de groei in de meeste landen weer is teruggekeerd. Nederland blijft nog achter maar het kabinet heeft goed in de smiezen dat er nu structureel herstel aan zit te komen.

Investeringen ten bate van bedrijfsleven
Om aan te kunnen haken bij de rest van Europa heeft het kabinet dan ook een aantal investeringen voorgesteld waarmee het bedrijfsleven in ieder geval uit de voeten kan.

  • Kredietverlening

Het belangrijkste voor ondernemend Nederland is dat er vaart wordt gemaakt met het ontsluiten van de kredietverlening aan het bedrijfsleven. Vorige maand was er al overleg met verzekeraars en pensioenfondsen en het Nationaal Hypotheek Instituut is nu dan officieel opgericht. De bedoeling is dat de pensioenfondsen (op zoek naar een degelijk rendement van 4 à 5%) voor miljarden aan hypotheken overnemen van de banken zodat die meer ruimte krijgen voor het verlenen van kredieten aan het bedrijfsleven. Deze plannen moeten nog wel goedgekeurd worden door de Europese Commissie.

  • Investeringen

Daarnaast komt er een investeringspot voor energiebesparing en meer investeringsaftrek voor ondernemers. Ook wordt er nog € 300 miljoen gestopt in een banenplan, waarmee vooral Samsom, die wel wat positief nieuws kan gebruiken, goede sier lijkt te maken.

Het lijkt er dus op dat het kabinet eindelijk een beetje smeerolie in de economie wil gieten in plaats van bot te bezuinigen. Dat zal tijd worden ook want veel faillissementen hadden voorkomen kunnen worden als de kredietverlening aan het MKB eerder was aangepakt.

Consumentenvertrouwen in Nederland

Het grootste probleem waar het kabinet op dit moment mee te maken heeft is het consumentenvertrouwen. Nederland is niet voor niks achtergebleven bij de rest van Europa. De vraaguitval van consumenten heeft het Nederlandse MKB een zware slag toegebracht. De bevolking ging sparen in plaats van besteden. Het is dan ook zeer verstandig dat het kabinet met haar stimuleringsinvesteringen een eerste aanzet geeft tot een positiever vertrouwen in de toekomst. De regering kan niet zelfstandig de crisis oplossen, die is internationaal, maar kan wel accenten leggen om knelpunten zoals kredietverlening en investeringsbereidheid op te lossen.

Een begin is gemaakt.

Ontpotten

Nu nog ontpotten in plaats van oppotten.

Gelijkaardige publicaties