Artikel
Geschreven door Graydon
Posted on 18-04-2013

Ratingbureaus: wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen?

571 keer gelezen

Ratingbureaus oftewel kredietbeoordelaars spelen een sleutelrol in het financiële systeem. Leveranciers, banken, verzekeringsmaatschappijen en duizenden andere bedrijven in Nederland gebruiken kredietbeoordelingen om een goed beeld te krijgen van klanten met wie ze zaken doen en onder welke leveringsvoorwaarden. Veel bedrijven beseffen nog onvoldoende dat ze zelf invloed uit kunnen oefenen op hun kredietbeoordeling door hun bedrijfsprofiel kenbaar te maken. 5 vragen aan Graydon, bureau voor zakelijke informatie.

Wat houdt een kredietbeoordeling in?

Een rating geeft een inschatting van de kans op wanbetaling en kijkt hierbij 12 maanden vooruit. De kans op wanbetaling wordt uitgedrukt in een PD rating (credit rating) en een kredietadvies. De PD rating is een berekening op basis van wegingsfactoren zoals jaarcijfers, betaalgedrag en demografische kenmerken (omvang, leeftijd, rechtsvorm en branche). De rating is een combinatie van letters, die loopt van AAA (beste rating) naar C (slechtste rating). Een slechte rating staat voor een zeer groot kredietrisico.

Het kredietadvies  is de maximale kredietlimiet die Graydon adviseert. Graydon stelt allereerst een basis kredietbedrag vast op basis van de individuele bedrijfssituatie en de beschikbaarheid van kredietinformatie. Het kredietadvies is gevisualiseerd in een groene, oranje of rode vlag.

Hoe kan ik invloed uitoefenen op mijn kredietbeoordeling?

Door uw bedrijfsgegevens kenbaar te maken laat u zien dat u een transparante partner bent. Dit kan kosteloos op Graydon Bedrijfsprofiel. Zo voorkomt u dat u opdrachten misloopt, omdat klanten geen volledig beeld over uw bedrijf hebben.

Daarnaast verhoogt u de kans op gunstiger levereranciers- en bancairkrediet. Bedrijfsleveranciers en kredietverstrekkers bepalen namelijk hun leveringsvoorwaarden op basis van de kredietbeoordelingen van Graydon. Door betere kredietvoorwaarden, krijgt u een betere cashflow, wat ten goede komt aan de continuïteit van uw bedrijf.

Waarop wordt mijn huidige kredietbeoordeling gebaseerd?

De informatie in uw Graydon bedrijfsprofiel is afkomstig  uit (publieke) bronnen zoals de Kamer van Koophandel en rechtbanken alsmede uit eigen onderzoek en ervaringen die uw crediteuren met u hebben.

Welke instanties raadplegen mijn kredietbeoordeling?

Potentiële zakenrelaties en leveranciers gebruiken kredietbeoordelingen van Graydon om te zien tot welk bedrag en onder welke voorwaarden het verantwoord is om te leveren op rekening. Ook Nederlandse banken gebruiken deze informatie om hun voorwaarden voor een bancair krediet vast te stellen. Daarnaast worden kredietbeoordelingen van Graydon gebruikt door (krediet)verzekeraars, leasemaatschappijen en factormaatschappijen.

Wat is de kwaliteit van de kredietbeoordelingen van Graydon?

De kredietbeoordelingen van Graydon hebben de hoogste voorspelkracht in hun soort. Gemiddeld worden aankomende faillissementen 6 maanden van tevoren al gesignaleerd. De kredietbeoordelingen van Graydon zijn gebaseerd op de meest complete en actuele bedrijvendatabase van Nederland met 2 miljoen actieve bedrijven. Daarnaast maken we gebruik van een wereldwijd netwerk van informatiepartners. Hierdoor hebben we informatie over 80 miljoen internationale bedrijven. De volgende onderdelen bepalen voor een groot deel de kwaliteit van de kredietbeoordelingen:

  • Eigen team van 50 onderzoeksspecialisten
  • Informatie afkomstig van publieke bronnen zoals de KvK en rechtbanken
  • Miljoenen betaalervaringen van bedrijven via de grotere ondernemingen van Nederland
  • Verwerking en analyse van alle relevante jaarrekeningen
  • Financiële updates van bedrijven zelf