Artikel
Geschreven door Nico Inberg
Posted on 07-10-2013

Reuzenorder Airbus goed voor MKB Europa en Nederland

49 keer gelezen

Japan Airlines heeft voor $9.5 miljard 31 vliegtuigen besteld bij Airbus. Dit is fantastisch nieuws voor de Europese vliegtuigindustrie, maar ook voor alle toeleveranciers uit de omringende landen die hierdoor verzekerd zijn van werk de komende 5 jaar.

Order Airbus

Airbus versus Boeing

In de vliegtuigindustrie zijn er twee spelers die de dienst uitmaken, Boeing uit het Amerikaanse Seattle, en Airbus, met fabrieken in Frankrijk, Duitsland en Engeland. Vanwege de enorme investeringen die gemoeid gaan met het ontwikkelen van nieuwe modellen, heeft er de afgelopen tientallen jaren een consolidatieslag plaatsgevonden waarbij vooral de Europese vliegtuigbouwers uiteindelijk samen zijn gegaan tot één bedrijf, Airbus. Airbus heeft samen met Boeing de markt in handen voor grote passagiers- en transportvliegtuigen.

Airbus last van sterke euro

Airbus heeft de laatste jaren te kampen met de sterke euro. Omdat de Amerikanen de dollar stelselmatig aan het verzwakken zijn door enorme hoeveelheden dollars extra in het monetaire systeem te pompen, moet Airbus zich op een andere wijze dan prijs zien te profileren. Dat lukt de Duits/Engels/Franse vliegtuigfabrikant wonderwel; door de hoge kwaliteitseisen goed te bewaken, heeft Airbus inmiddels een solide reputatie opgebouwd.

Anderzijds heeft Boeing juist problemen met het opstarten van haar Dreamliner, het grootste vliegtuig wat Boeing tot nog toe gemaakt heeft en meer dan 300 passagiers tegelijk kan vervoeren.

Vliegtuigindustrie belangrijk voor Europa

De nieuwe order voor Airbus is om een aantal redenen belangrijk nieuws voor Europa:

  • Banengarantie vliegtuigindustrie
  • Verdere ontwikkeling technologie
  • Werk voor achterliggende lokale bedrijven
  • Japan belangrijke afzetmarkt in verband met vervangingsvraag

Het  is voor de Europese economie van het grootste belang dat de vliegtuigindustrie goed blijft draaien. Door de extreem hoge kwaliteitseisen zorgt deze tak van industrie ervoor dat alle toeleveranciers meegenomen worden naar een hoger niveau. Niet alleen zorgt deze order voor een enorme hoeveelheid banen, de vliegtuigorder is ook van belang voor de technologische ontwikkeling van het bedrijfsleven eromheen.

Samenwerkende bedrijven

Daarnaast is het feit dat Japan Airlines een behoorlijk verouderde vloot heeft, goed nieuws voor Airbus. Zij zullen dus in de (nabije) toekomst veel moeten investeren in nieuwe vliegtuigen. Door nu de keuze voor Airbus te maken, geven de Japanners aan een duidelijke voorkeur voor het Europese conglomeraat te hebben waardoor er waarschijnlijk toekomstig meer orders inzitten.

Nederland had Fokker

In het begin van mijn carrière heb ik een aantal jaren voor Fokker, de voormalige Nederlandse vliegtuigfabrikant, mogen werken en heb met eigen ogen gezien hoe afhankelijk veel MKB-bedrijven zijn van een dergelijk grote wereldspeler in de directe omgeving. Hoewel Fokker het helaas niet zelfstandig heeft kunnen redden, hebben de diverse onderdelen wel degelijk een stevige positie verworven in de Europese vliegtuigindustrie waardoor ook deze nieuwe Japanse order banen zal opleveren in Nederland.

Goede orders stimuleren economische groei

In een tijd waarin de dure euro het Europese bedrijfsleven behoorlijk dwars zit, is deze order van €9 miljard een enorme opsteker voor de Europese economie. Het MKB in Europa, maar ook in Nederland, zal hier volop van profiteren. Dit soort orders kunnen de Europese economie versneld uit het dal halen.