Risiscomanagement in 5 basisstappen

Risicomanagement is lange tijd een lastig onderdeel binnen de bedrijfsvoering. Hier in 5 basisstappen hoe u aan risicomanagement kunt doen.

Een jaar of 10 geleden stond risicomanagement nog in de kinderschoenen in Nederland. Risico managers hadden moeite met het identificeren van grote risico's voor hun bedrijf. Tegenwoordig is risicomanagement een van de belangrijkste onderdelen van de bedrijfsvoering en zijn de risicomanagers experts in het identificeren van risico's. Toch gaat het nog niet altijd helemaal goed. Daarom worden in dit blog de vijf basisstappen voor effectief risicomanagement belicht. 

Chapter 1

Stap 1. Risico-identificatie

De eerste stap is het in kaart brengen van alle mogelijke risico’s die de doelstellingen van uw onderneming in gevaar kunnen brengen. Het makkelijkst is om te beginnen met de visie en missie van uw onderneming met de bijbehorende doelen voor de korte en lange termijn. Welke strategische, financiële of operationele risico’s kunnen een bedreiging vormen voor de realisatie van deze doelen? Vergeet de MVO-risico’s niet.

Chapter 1

Stap 2. Risicoanalyse

Als alle risico’s in kaart zijn gebracht, kunnen ze worden geanalyseerd. Hoe groot is de kans dat een risico zich voordoet en wat zijn de gevolgen? Het resultaat van de risicoanalyse is een prioritering. Welke risico’s vormen de grootste bedreiging en verdienen de meeste aandacht van de risicomanager?

Chapter 1

Stap 3. Beheersing

Na het identificeren en analyseren van de risico’s kan de risicomanager in de regel kiezen uit vier reacties: vermijden, overdragen, beheersen/verminderen of accepteren. De risicomanager zal voor elk risico een goed onderbouwde keuze moeten maken. Volstaat het huidige beleid, is eventuele financiële schade te dragen of kan een risico worden afgedekt met een verzekering of worden overgedragen aan een derde?

Chapter 1

Stap 4. Monitoring

Risicomanagement is per definitie een continu proces. Het risicoprofiel van een organisatie is voortdurend aan verandering onderhevig. Om risico’s effectief te kunnen beheersen, is het van belang om mogelijke bedreigingen en beheersmaatregelen te blijven monitoren. Geadviseerd wordt om regelmatig een risicoanalyse te plannen.

Chapter 1

Stap 5. Rapportage

Om medewerkers bewust te maken van het belang van risicomanagement en te voorkomen dat de aandacht verslapt, is het van belang om regelmatig te rapporteren over geïdentificeerde risico’s en geïmplementeerde beheersmaatregelen. Veranker risicomanagement in de bedrijfscultuur door beheersmaatregelen zichtbaar te maken en het beleid regelmatig te evalueren.

Whitepapers

De laatste best practices in credit, risk en data management.

Zakendoen: wat moet u weten?

Alles wat u moet weten op het gebied van zakendoen

Trends in risicomanagement

De laatste trends rondom risicomanagement voor bedrijven

Gerelateerde blogartikelen

De laatste trends in credit, risk en data management.