Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

Risicoparagraaf in jaarverslag biedt onvoldoende inzicht

De afgelopen jaren is de roep om inzicht in jaarverslagen sterk gegroeid. Belanghebbenden willen meer inzicht in risico’s, beheersmaatregelen en strategische doelstellingen. Hoewel ondernemingen in hun jaarverslagen meer aandacht besteden aan de risicoparagraaf, is de rapportering te algemeen voor een goed inzicht in de continuïteit van het businessmodel. Dit blijkt uit onderzoek van Deloitte.

Strategische risico’s

Voor het derde opeenvolgende jaar heeft Deloitte een onderzoek uitgevoerd naar de risicoparagrafen in de jaarverslagen van AEX-genoteerde ondernemingen. In de rapportages over 2012 blijken trends en risico’s beter te zijn benoemd, maar de effecten van de risico’s blijven onderbelicht. Ook is er te weinig aandacht voor kansen die ondernemingen bewust nemen als onderdeel van hun strategie. Een gemiste kans, vinden de onderzoekers van Deloitte, die voor meer samenhang pleiten tussen de strategie van ondernemingen en hun risicomanagement.

“Een beter inzicht voor de stakeholders in hun toekomstperspectief is alleen mogelijk als er een volledig beeld bestaat van de onderneming, met de kansen en risico’s waar ze rekening mee moeten houden.”

Integraal risicomanagement

In jaarverslagen wordt de terugblik op het afgelopen jaar nu vaak verzorgd door de CFO, terwijl de CEO de passage over de strategie voor de toekomst voor zijn rekening neemt. De onderzoekers van Deloitte zijn voorstander van integraal risicomanagement, waarbij de strategie van een onderneming wordt gekoppeld aan het risicoprofiel en de risk appetite of risicobereidheid. Ook dienen de mogelijke effecten van de risico’s beter te worden geduid. Want hoewel de onderzochte jaarverslagen laten zien dat ondernemingen zich bewust zijn van het toenemende belang om te rapporteren over actuele trends, is de omschrijving hiervan vaak nog te algemeen om belanghebbenden een goed inzicht te verschaffen in de gevolgen ervan voor de onderneming zelf.

Kansen

Het goede nieuws is dat de verslaglegging van de risico’s de goede kant op gaat. Bedrijven kunnen volgens Barbara Majoor, hoogleraar Accountancy en partner bij Deloitte, een laatste stap maken door te kiezen voor integrated reporting, waarbij het businessmodel van een bedrijf centraal staat en niet alleen de negatieve kanten van risico’s worden benoemd, maar ook de kansen die verzilverd kunnen worden als onderdeel van de strategie. Want ondernemen is nu eenmaal risico’s nemen.

> Radiofragment van BNR Nieuwsradio van 10 september 2013 met hoogleraar Accountancy en partner bij Deloitte Barbara Majoor

Gelijkaardige publicaties